1

Studieteknik – Tips för att plugga mer effektivt!

Hej igen!

Tänkte dela med mig lite av några studietekniker jag använder mig av, speciellt nu efter omläggningen till att läsa till läkare där stort engagemang och fokus måste ligga på studierna.

Till att börja med, sov ordentligt! Finns inget bättre att vakna på morgonen och vara utvilad, en sömn på ca 8 timmar gör att man klarar av en hel skoldag och även orkar hålla förmågan att lyssna och ta in information igång. En stadig frukost gör också att kroppen kommer igång direkt. Själv kör jag kaffe + macka + yoghurt + mûsli, inte kanske det optimala, men kaffet piggar upp en och resten håller en mätt fram till lunch i 12-tiden. Ännu en regel är att Snooza inte! När klockan ringer, gör till regel att direkt gå upp så hjärnan slipper somna, vakna, somna vakna, halvt-vakna.

Problem att hålla dig vaken under lektionerna? Det fixar du genom att införskaffa ett stort anteckningsblock och en bra penna. Anteckna så mycket du kan under genomgångar, inte bara lär du dig mer (både genom hör och läs/skriftligt intagande av info), du är även mer fysiskt delaktig under genomgången/föreläsningen och håller dig lättare på en nivå där du orkar lyssna mer.

Gör upp ett personligt schema! En sak jag genast tog tag i att göra var att skaffa mig ett personligt schema. Har du t.ex. Word 2007 kan du snabbt gå in och genom en färdig mall skaffa dig ett schema. Skriv sedan in alla lektioner du har och mellan vilka tider dessa är. Sedan har jag gjort som så att slutar jag 15:30 så sätter jag ett till ”lektionspass” runt 17:00. Där skriver jag in vad för läxor eller extraläsning inför nästa lektion osv jag ska göra. Ett bra pass att köra är t.ex. ”17:00 – 18:00 | Kemi B”, ”18:00 – 19:00 | Fysik B” eller liknande, så att du inte blandar ihop allting direkt utan kör som i skolan, fasta pass. Sedan kan du självklart lägga upp så att du har Matte D före Fysik B t.ex. För att lära dig det inom matte du behöver kunna för att räkna vidare i Fysiken. Har man allt upplagt såhär så har man även koll på att allt kommer in i tid, man ligger lite före och har speciella dagar man läser utvalda ämnen/gör läxor till ämnen på. Optimalt är ju att t.ex. har man Kemi en Måndag så läser man även vidare i Kemin hemma på en måndag när allt är färskt i minnet.

Mindmaps är superbra om du skriver t.ex. en uppsats, tränar inför ett prov, eller i princip vad som helst. Skriv huvudämnet med stora bockstäver mitt på ett A4, dra sedan streck ut till subämnen och fler streck från detta. Läs sedan på efter varv och sätt den kunskapen till dessa nyckelord bara, gör saker mycket lättare att minnas. Använd även gärna olika färger m.m i din mindmap, för att ytterligare leka lite med hjärnans minnesreceptorer.

Ät en sund kost! Skippa inte det gröna på skollunchen, du behöver det extra mycket när du pluggar, sallad, morötter m.m. gör dig inget ont direkt, dessutom mår även hela kroppen och magen bra av det.

Vitamintillskott, kan vara något att tänka på till vintern också. Själv tar jag en ”Multivitamin Man” varje dag, håller en pigg och ser även till att bygga upp bla immunförsvaret m.m.

Kommer säkert upp mer tips efter varv också, men hoppas att detta hjälper till lite på traven!

Pennor

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.