0

Oppositionens budgetförslag

Hej!

Oppositionens budgetförslag är alltså presenterat, där vi bland annat kan se att det ska dras in yttligare på det svenska försvaret, främst på utlandsstyrkorna. Håller helt med om att det är bra att nedskärningar sker på utlandsstyrkorna, vi har redan sett hur styrkorna i Afghanistan tillsammans med FN för ett krig lett av USA och inte är där och utför det jobb de ska göra. Fredsbevarande stryrkor. Men jag hoppas att nedskärningarna inte tär ned det inre försvaret yttligare, vi har redan sett stora nedskärningar och om än vi inte står inför ett större hot idag – är det alltid bra att ha ett fungerande försvar. Jag ställer mig skeptisk till den nedskärning på 2 miljarder som de rödgröna vill göra och hoppas att det hinner ändras under tidens lopp, vid eventuellt regeringsskifte.

Andra nyheter vad att A-kassans tak ska höjas till 950:- vilket jag anser är ytterst bra! Äntligen kommer det då återigen finnas ett socialt skydd för de som oförutsett får sparken från sitt jobb eller hamnar i annan situation då A-kassan kommer behövas, utan att få lov att kanske sälja av sig en massa saker helt i onödan. Det är viktigt att vi i sverige behåller våra sociala skyddsnät och fortsätter utveckla dem, vi har sett en stor degradering av dem bara under dessa fyra år och får hoppas att det inte är oreverserbart.

Fler utbildningsplatser är enormt bra, vi ser att trycket på skolan ökar för var år som går, bara i år slogs ansökningsrekordet till högskolor med råge, över 350.000 ansökningar! Kanske kan deras utlovade yttligare 40.000 platser i skolan gör stor skillnad. Landet växer och så gör även mängden människor som söker sig en utbildning.

Även RUT-avdraget och den sänkta arbetsgivaravgiften för unga likaså, förutom för småföretagarna som får en generell sänkning av avgiften. Mycket bra tycker jag, kanske kan de även fortsätta att utveckla och jobba på bättre avtal för unga arbetare, som i alltför stor utsträckning idag jobbar utan bra avtal, löner och stabilitet. Det är kanske dags för den äldre generationen att inse att det är vi unga som är framtiden, att det är dags att släppa in oss på arbetsmarknaden och göra det på värdigare former än de kanske själv fick uppleva som unga. Vi lever i 2010 idag och bör även försöka att visa det för omvärlden.

Ett förslag på höjda skatter för tobak och alkohol lades även fram, vilket i min mening är helt sjukt. åKonsumptionen har ökat stadigt senaste åren, men samtidigt måste jag ställa mig såpass liberal att jag anser att den enskiljde individen själv bestämmer till vilken mängd den konsumerar alkohol och tobak. Vi vet att det i sin tur leder till tryck på andra delar inom samhället, sjukvården. Men jag tror snarare att en höjd skatt direkt leder till mera import av dessa varor och sänker förtjänsten till staten per såld öl eller cigarett. det är helt fel väg att gå och gör på ett sådant ålderdomligt sätt att det är skrattretande. Systembolaget är dessutom ett av få statliga bolag jag skulle önska se förlorade sitt monopol, det känns gamalt och förlegat. Men tänker inte gå djupare in på detta idag.

Till sist till det förslag som jag mest ställer mig emot, ökad bensinskatt. Som att skatten inte redan var nog hög! Jag har sedan början helt ställt mig emot ett samarbete med Miljöpartiet och kommer även fortsatt göra det. Wetterstrand själv deklarerade för inte så längesedan att partiet skulle ses som ett halvhöger-parti. Vilket i mina ögon inte är ett parti som har något som helst tillsammans med (S) och (V) att göra i regeringen. Alla dessa koallitioner mellan partier har gått för långt, vi ser det redan idag där (C) t.ex. har ledande roller inom hela sveriges marknad, ett parti med samma support från folket som (SD) enligt oppinionsundersökningar har idag. Skrattretande. (Mp) är i mina ögon ett rent högerparti som av vissa princip och enfrågeskäl stannar kvar på det vänstra blocket. Ett populistparti som har störst sympatisörer i storstäder där kollektivtrafik m.m m.m inte alls är några problem. För den som bor på landet, eller i en mindre stad t.o.m. är deras politik ohållbar.

Oppositionens budgetförslag

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.