0

Maud – Isolera mera

Ibland, eller rätt ofta numera mår man lite illa av allt skitsnack.

Jag tänker just nu främst på debatten kring elpriset, som blossat upp igen i media. Kan väl även passa på där att trots mitt föregående inlägg, göra en tumme upp till Aftonbladet som vart pådrivande i denna fråga senaste tiden. Problemet är ju det att trots opinion, slår detta bara in i en vägg, där intresset för förändring verkar vara, mycket svalt. Inte minst när man lyssnar till presskonferensen med Maud, det räcker inte med ett frampressat leende och ett påstående om att ”vi gör allt vi kan” utan det krävs handling nu. Vi i Sverige har förutsättningarna och företagen för att kunna utvinna billig el, trots det säljs denna istället utomlands, för att sedan genom en konkurrerande marknad, köpas in från andra aktörer och länder. Där priserna allt som oftast, sätts efter den dyraste elkällan. Det är höjden av bakframhet och rentutav skrattretande. En påtaglig effekt av den ökande privatiseringen, där människors bästa inte sätts i första hand. Utan snarare vad varje människa kan betala för att få el i huset.

Att påstå dessutom att Sverige ligger bra till i elpriser ”relativt sett” är också sjukt. ”Relativt sett” har ett hus i södra Spanien eller Italien och Grekland betydligt lägre elkostnader, till följd av. Och det här tar lång tid att klura ut, varmare temperaturer och mindre behov av uppvärmning från element bla. Så även om de skulle ha ett par öre dyrare el där och därmed hamna över Sverige i prisligan, är det knappast något som spelar en större roll, elförbrukningen blir automatiskt MYCKET högre i ett nordiskt land.

Dessutom verkar det som att villaägarna ofta glöms bort i debatten? Eller åker på tips såsom ”Lär er att spara mera” eller ännu briljantare ”Isolera bättre”. Jag blir inte alls förvånad över att detta leder till frustration: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ministerns-rad-provocerar-villaagare_5897993.svd då det också var mina första tankar om detta korkade uttalande. Trots att jag själv inte ens bor i villa. För jag tror och vet också att många redan gör allt de kan för att hålla elförbrukningen låg, men det finns bara så mycket man kan spara på. Huvudproblemet är höga energiskatter och moms, områden där direkta åtgärder skulle kunna tas vid, om ett intresse verkligen fanns från regeringshåll att göra detta. Vilket det inte verkar finnas.

Drar man detta till ett större perspektiv med Maud, så bör man kunna ifrågasätta legitimiteten till hennes roll som näringsminister. Ett parti med snäppet större antal röster än SD (http://www.val.se/) bara, (som ett exempel) får här en bra mycket större makt än det bör ha, oavsett om de är i en koalition eller ej. Det är sjukt. Jag hoppas att såväl Maud som resten av (C) sjunker genom 4% spärren till nästa val. Tillsammans med sjunkande siffror för resten av Allianspartierna.

Hej!

Maud Olofsson

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.