0

Jul, jul – Kommersiella jul! – Lucia

God jul, det är Lucia idag!

Nu förväntar ni er kanske ett inlägg där jag ska berätta om hur fantastiskt det är att vi redan är halvvägs och mer därtill framme vid julafton. Men det tänker jag inte, nej mitt firande av Lucia ingår i att fika med en koppa kaffe och äta en pepparkaka, planeringen var att kanske äta middag eller något men ack så blev det inte. Det är inte det här som får mig att vara "bitter" för det är jag inte som en vis man en gång sa – Jag ä intä bittär! Tvärtom så får det mig att se hur vi alla blir som trollbundna av julen, hur vi kastar oss över varor som kostar flera hundra, tusen, och mer därtill för den moderata klassen.

Jag blir faschinerad av att folk kan vara så korkade egentligen, om man kollar bakåt i tiden så hade julen i alla fall en betydelse. Jag menar inte att man inte fick paket då, för det fick man, eller i alla fall om man inte går FÖR långt bak, men medelmåttigit. Det var en del av julen att dela med sig, men den kom från bibeln, man firade jesu födelse (som för den delen är den 25 december). Det här firades för att man överlag var mer religös förr och att man ville fira detta, men tack vara media och USA-vågen som slog över hela världen, så är julen idag inget annat än en 24-dagars lång reklamkampanj för försäljarna.

Eller nej, det är mycket längre om jag ska vara ärlig, redan i Oktober kunde jag börja läsa om i vissa reklamblad att man skulle börja handla inför julen, sen efter julen kommer mellandagarna, då allt "sänks för enormt låga priser". Sanningen att säga så är det att priserna återgår till det de normalt ska ligga på, ingen här ska tro att det vi betalar i Sverige för eletronik ens är relativt bra priser, i USA där det mesta av denna hysteri ens kommer från, är också saker överlag billigare. Ett extremt bra exempel är iPhone tycker jag. 199$ i USA, och här minst 5000:- sek, och sedan ett abbonemang på det som ligger på runt 399:- sek i månaden om du vill ha en surftid eller mängd data som motsvarar en dagsförbrukning på en normal dator med lite streamande osv, att nu även Spotify kommer bli tillgängligt på iPhone, kommer säkert att "glatt" (lägg märke till ironin) att överraska de intet ont anande föräldrarna som rusar till butikerna och köper dessa lurar, när deras dotter eller son sedan nått över t.ex. 1 gig i bandbredd och man får betala normalpriset. Bra bra!

Återigen, vill jag påpeka att jag inte alls vill eller tänker ålderdomligt, jag hade gärna själv velat ha en iPhone, eller Nokia N85 ännu hellre, men jag är realist och ser hur vissa blir helt lurade av detta, att företag som Telia med deras iPhone ens får göra på det här sättet är helt absurt.

Men nu är det inte julafton redan, det är Lucia, något som också har succesivt utvecklats till något kommersiellt stort. Tänker inte ens gå in på det mer då det kommer bli ännu ett ålderdomligt låtande inlägg. Men Lucia är överskattat och kunde enligt mig avskaffas om det inte var för det riktiga firandet, luciatåget, osv, inte allt som "måste" köpas därtill enligt storhanlarna.

God jul, och godkväll!

Lucia

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.