4

Avskaffa plikten för HIV-smittade att berätta om sin sjukdom

Hej!

Det är lite oroväckande rapporter som kommer från de rödgröna angående den informationsplikt de med sjukdomen HIV har till sina partners. De har nämligen nått fram till en enighet att vinner de valet kommer detta att avskaffas, då det inte längre räknas som en dödlig sjukdom, utan en kronisk sjukdom man kan leva med. Tyvärr måste jag säga att det är förmodligen vänsterpartiet som lagt fram och pressat på förslaget. Jag personligen tycker att det är helt fel, självklart så kan det kännas kränkande för den människan som är smittad av HIV och behöva berätta detta för sin partner, men o andra sidan hur skulle inte partnern känna om den fick veta det först långt efteråt, eller aldrig? Det kommer förmodligen bara leda till större smitta av en sjukdom som ännu inte har en behandling, utan bara diverse bromsmediciner. Ja ni hör ju själva hur sjukt det egentligen är och jag kan för mitt liv inte förstå vad de rödgröna tänker med?

Det är otroligt viktigt att sjukdomens spridning till så stor grad som möjligt kan minskas ned på och inte se till att lagen som skyddar, tas bort och gör det öppet för vem som helst att utan att behöva berätta för den andre kan utgöra fara för smitta. Det är ett nödvändgt ont att informationsplikten finns och jag tror absolut att det kan hålla smittspridningen vid lägre nivåer än utan.

En debatt mellan partiledarna för (S) och (M) hölls igår på Agenda, SVT. Jag tycker att Mona ibland vacklade stort och flera grodor och dåliga replikeringar smög sig in här och där. Reinfeldt o andra sidan verkade fortfarande aningen bekymrad och saknade många svar – men höll en helt annan pondus gentemot Mona, något jag tror han vinner många röster på. Det ska bli intressant att se de riktigt stora debatterna framöver där representanter för alla partier i riksdagen kommer medverka, frågan är om även (Sd) kommer bjudas in att medverka. Partiet har enligt flera undersökningar ett stöd på över 4 procent och bör helt klart i min mening bjudas in till en debatt. Det finns väldigt skiljda åsikter om (Sd) och jag tar helt avstånd från deras politik, men vi lever i en demokrati där det är otroligt viktigt att faktiskt alla med ett såpass stort stöd måste få kliva fram och säga sitt.

Vitsippa

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.