0

Året 2010

Hej på er!

Ja då har vi nått fram till den tid då man brukar sätta sig och börja reflektera lite över året som gått. Det har vart ett händelserikt år sett till nyheter, politik m.m. Med såväl val här i Sverige, som upp och nedgångar i världen. 2010 kommer förmodligen även att i historieböckerna kommas ihåg som det år Wikileaks satte den diplomatiska världen i gungnig med läckan av hemliga dokument. Eller jordbävningen i Haiti som skördade hundratusentals liv, direkt och indirekt.

Finanskrisen är en annan vinkel, som kommer tror jag att fortsätta prägla internationell politik i många år framöver, speciellt Eurofrågan tror jag vi knappast sett det sista av.

Sverige sattes även på terrorkartan då vi såväl fick en självmordsbombning i centrala Stockholm, som svenskar som planerat terroristattentat mot andra länder, Danmark senast.

För min egen del så präglades självfallet första delen av året av Studenten och allt kring det. Det sisat hårda plugget för slutbetygen och festerna och studenten självt. Något man kommer att minnas resten av livet. Och var också på många sätt, även om inte en spark rakt ut i vuxenlivet, nästa steg dit i alla fall. Jag är glad att jag redan tidigt flyttade hemifrån och kom igång, för även om man nu står mycket mera själv i mycket så känns det stabilt och tryggt med koll på det mesta. Faktiskt inte vart några som helst problem på det planet de senaste åren. Största skillnaden skulle i sådana fall vara den nya formen av studerande som inträffade iom att jag kom in på Högskolan.

Är såväl ett annat tempo som ett annat upplägg på allt, men känns även det nu som att det sjunkit in till att bli rutin. Så lite sammanfattat har faktiskt andra halvan av 2010, efter studenten och sommarledigheten vart lite som ett vakuum. Inrutat med plugg, vardagssysslor osv i alla oändlighet. Även om det självfallet finns tillfällen där något roligt inträffat också. Förhoppningen är att nästa år ska fortsätta lite i samma spår, haha ja det låter ju lite motsägelsefullt kanske. Men att det håller sig på den här nivån och att man sedan kommer iväg till stället där man ska utbilda sig ”på riktigt” till det man framöver skall komma att arbeta med. Känns toppen!

Det händer ju mycket under ett helt år såklart, och det är alltid svårt att försöka att hitta allt och få till en bra summering. Det känns också som hela det här inlägget präglats lite av, att det här är ett år man stått mellan det förflutna och vad komma skall. Kontakterna med många från gymnasiet börjar redan luckras upp och det är tråkigt. Saknar en hel del från NVTE07 och det är synd att alla flyttar åt olika håll och kanter, mig själv inkluderad. Men sånt är livet antar jag och det är nu det är dags att hitta nya upplevelser, människor och kontakter.

En annan sak som jag tycker präglat mitt år är att jag verkligen fått ett djupare intresse och engagemang rent politiskt. Jag tycker att det är extremt intressant och skulle mycket väl i framtiden kunna tänka mig att utöka mitt engagemang. Vi får väl se vart det bär hän under 2011.

Sofia och jag har alltid roligt ihop, det känns verkligen att man växer samman ju mera tiden går och jag tror verkligen att det är bra att vi träffades lite yngre sådär. Man växer på ett annat sätt och förmodligen kommer det att prägla hur man är själv och resten av ens liv om inte för all framtid, så väldigt långt framöver. Helt toppen. :)

Jag kom precis att tänka på ett bra minne, även det tillhörande det första halvåret av -10. Det var när vi var och såg Sabatons spelning på Arenan i Falun. Den spelningen de höll i ett litet mindre format som vi lyckades få biljetter till och fick se. Var riktigt toppen att få göra det, alltid lika kul att se dem spela och det har blivit en hel del Sabatonkonserter genom åren nu haha. En bra kväll!

Vilket även för mig in på att jag måste ta upp och notera Rammstein i Globen i Februari, som även det var en spelning man kommer minnas länge. Det är verkligen något speciellt att se det bandet live, då de lägger ned så mycket på en riktigt ordentlig show!

Bästa spel 2010

 1. Battlefield Bad Company 2
  Motiverar det med de många timmar jag spelat detta, allt extramaterial som släppts och det spelvärde spelet har. Det är kul att spela tillsammans och Frostbitemotorn gör sig riktigt bra på PC.
 2. Mass Effect 2
  Det är ju extremt svårt att hitta och välja ut ett bra RPG-spel att få in på listan då det kom så många bra det här året. Dragon Age och Gothic 4 hade även de lika gärna kunnat få vara här. Men sätter in Mass Effect 2 här då det var det spelet som verkligen hade den bästa storyn, som var roligast att spela och som kändes intressant, spännande och roligt från början till slut.
 3. Call of Duty: Black Ops
  Ja det här är ett spel jag antar att många kommer att sätta in som ett bland de bästa 2010 och jag kan bara instämma även om det bara blev singelplayer för min del. Filmiskt, episkt och roligt att spela från början till slut. Så här ska ett FPS se ut helt enkelt!

Bästa filmer 2010

 1. Inception och Harry Potter och Dödsrelikerna
  För de som känner mig så kanske valet av Inception var lite otippat då jag åtskilliga gånger påpekat att den kändes bra på allt punkter. Bra på ett sådant sätt att den var just, ja bra bra och bra men inte WOW! Men med tanke på att den håller så bra kvalité rakt igenom och är lite annorlunda mot resten av årets filmer, kniper den förstaplatsen, tillsammans med nya Harry Potter filmen, såklart. Den måste helt enkelt hamna i toppen med tanke på hur grymt bra jag tyckte att den var såväl till känsla som den lyckade adaptionen av boken. Bra gjort!
 2. Draktränaren och Legend of the Guardians
  Jag tänkte fortsätta att överraska lite, genom att sätta dessa båda animerade filmer på en delad andraplats. Det är något med animerade filmer och de har alltid haft en speciell plats i hjärtat. Draktränaren tyckte jag var en film som hade den där mixen av såväl barnslig som lite vuxnare humor, med en fin och bra story. En toppenfilm helt enkelt som förtjänar andraplatsen. Sedan Legend of the Guardians som kanske är den mest otippade. Men den bet sig fast hos mig och jag helt enkelt älskar filmen. Till den grad att jag beställt hem de två första delarna i bokform tom haha. Pinsamt, lite töntigt, men jag tycker filmen är underbar.
 3. The Town
  För bara någon vecka sedan skulle jag utan att tveka satt Alice I Underlandet eller Shutter Island på tredjeplatsen. Men den här filmen kom som en blixt från en klar himmel och hade det inte vart för ett par lite för ostiga scener hade den kunnat ta förstaplatsen också. En av de bättre filmer jag sett någonsin och jag har redan rekommenderat den i ett tidigare inlägg också. Se den idag helt enkelt!

6 Saker jag tror händer 2011

 1. Julian Assange frias för våldtäkt i Sverige, men lämnas ut till USA trots enorma protester/Försvinner och man vet inte om det är frivilligt eller om han röjts ur vägen.
 2. Socialdemokraterna får en ny partiledare som gör att S stiger i SIFO-mätningarna kvartal för kvartal. Reinfeldt behåller sin popularitet medan Maud och Ohly avgår. Mp:s nya språkrör gör att partiet sjunker i popularitet. SD fortsätter att öka samt främlingsfientligheten.
 3. EURO-samarbetet börjar knaka i fogarna med Tyskland i fronten. Nya strategier för att förhindra en total kollaps börjar arbetas fram. Irland och Grekland går plus ett tag, men klarar inte av att resa sig under 2011. Sveriges ekonomi blomstrar och kronan växer sig stark vilket leder till höjda räntor. Arbetsutsikterna förbättras.
 4. Tea-Party rörelsen fortsätter att växa i rasande takt och allt flera börjar kritisera Obama. Fortsatt ingen större konflikt mellan Nord- och Sydkorea, Kina och USA avvaktar. Afghanistan präglas av terroristhandlingar och Tallibanerna återtar allt större landområden, inofficiellt. Oroligheter utbryter i Iran och spänningar USA och Iran intensifieras.
 5. Ett nytt epidemivirus upptäcks i Asien, en mutation av H1N1 som sprider sig snabbt, detta inträffar under sensommaren 2011.
 6. Sommaren blir den varmaste på länge och vintern kommer att följa samma spår som denna, kall och snöig. Extrema väderfenomen jorden över. Fortsatta översvämningar och stormar orsakar många dödsfall.

Ja, det blev en hel del det här. Men jag tycker att det på ett någorlunda grundläggande sätt sammanfattar en del av året 2010 i alla fall.

Nu är det dags att fortsätta blicka framåt, sätta upp nya mål och välkomna det nya året!

Gott nytt år på er alla, så hörs vi av 2011 igen!

Gott nytt år 2011!

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.