2

Windows 8 släpps i oktober

Windows 8 släpps snart, den 26 oktober för att vara exakt. Äntligen känner jag, då operativsystemet som just nu befinner sig i release preview känns färdigt förutom ett par småsaker här och där. Det största arbetet, eller arbetet som kommer ta längst tid befarar jag blir att alla tillverkare ska fixa sina drivrutiner att fungera fullt ut. Har tidigare tagit upp bland annat Creative, som har en beta ute på sina drivrutiner till Windows 8, men som ändå är hopplöst ofullständiga sett till alla program omkring ljudkortet. Kommer nog få fortsätta köra PAX drivrutinspaket även i framtiden.

I alla fall ser jag fram emot releasen. har kört Windows 8 nu sedan customer preview tiden och tycker att det mesta i form av UI och funktioner förbättrats. Saker ligger på logiska platser, så snart man lärt sig hitta dem efter omstuvningen till Metro-gränssnittet och dessutom är allting lite snabbare precis i allt man gör. Starttiden t.ex. är en punkt Microsoft förbättrat en hel del, det tillsammans med en SSD gör att starttiden känns lika snabb som att väcka en vanlig dator ur viloläge. Enda negativa med just den snabba starten, som även Windows 7 lider av är att vissa större hårddiskar som tar längre tid på sig att snurra igång än 10 sekunder försvinner efter att datorn somnat. För detta fanns en fix till Windows 7, som jag tyvärr inte lyckats finna till Windows 8 ännu. Förhoppningsvis kommer det framöver, tills dess är det enda man kan göra i princip att under energiinställningar ställa in hårddiskarna på att aldrig vila. Slitsamt men bättre än att de plötsligt bara försvinner hela tiden.

För att prata Metro igen. Det är ju ett UI som endera älskas eller hatas av de flesta, något mellanting verkar hittills inte dyka upp alltför ofta i alla fall. Personligen är jag av åsikten att det fungerar riktigt bra, är snabbt och påverkar egentligen inte så mycket överlag som vissa vill få det att framstå. Gillar du inte Metro så finns fortfarande skrivbordet kvar, dock utan startknapp – men den är sällan man använt ändå tycker jag.

En annan sak som är ny i Windows 8 är applikationer och en affär för dessa. I nuläget när operativsystemet inte släppts så är utbudet begränsat. Men har potential och flera applikationer är riktigt snygga redan nu. Har själv inte en touchscreen på datorn jag kör Windows 8 på, men kan tänka mig att det fungerar enormt bra med en sådan, då många applikationer baserar sig på peka-och-dra teknik som på en mobil.

Kompatibiliteten då med program och spel? Överlag väldigt god skulle jag vilja påstå. Är i princip inget program eller spel jag testat som fungerat på Windows 7 som inte fungerar på Windows 8. Det är ett fåtal som inte gjort det och där tror jag endast att det kan vara en uppdatering av installern som behövs, samma gäller drivrutiner där det förmodligen bara är småsaker som behövs fixas för att få det att fungera. Jag antar och hoppas att detta börjar ske i allt större utsträckning så snart operativsystemet officiellt har släppts.

Som ni hör är jag väldigt nöjd med Windows 8 just nu och kommer säkerligen att återkomma till ämnet framöver när en skarp version finns ute. Tills dess rekommenderar jag er att testa operativsystemet gratis genom att besöka Microsofts hemsida och gratis ta hem Release Preview versionen av Windows 8.

Mvh Robert