4

Viaplay inför begränsning till 4 enheter

För en liten stund sedan så bestämde man på Viaplay att införa en begränsning på antal enheter som man får koppla till sitt konto vid Viaplay. Givetvis inte utan protester från de som liksom jag använder tjänsten just p.g.a. den frihet den ger, eller gav.

Men tyvärr måste jag ju säga att det här är fantastiskt korkat gjort, att mitt under full konkurrens från stora tjänster som Netflix, HBO, med flera införa denna begränsning. För mig personligen som ofta använder Viaplay genom olika enheter när det är ett F1 lopp på gång, eller en NHL-match blir begränsningen otroligt irriterande. Jag kan ta ett exempel från idag bara.

Har åkt hem och hälsat på mina föräldrar över helgen då mor fyller år, väl där så är det en självklarhet att även använda de datorer som redan finns på plats – för att i detta fall se dagens F1 lopp. Vad jag möts av är direkt en varning om att jag bara kan aktivera 1 till enhet nu innan resten av de jag testar med nekas tillgång.

Vad innebär detta i praktiken? Jo, att konceptet med Viaplay, on-demand och frihet att se vad man vill när man vill helt försvinner. Nu när tjänsten skall vara flexibel, dvs t.ex. när man är från hemmet – tydliggörs bara den begränsning detta orsakar.

Det skadar bara Viasat själva att bete sig på detta sätt och jag hade inte stannat en minut till som kund om det inte var för F1 och NHL.

Varför inte införa ett smartare system av identifiering av person om man nu tvunget måste ha denna begränsning? Bank-ID, sms-verifikation, e-post verifikation eller liknande. Istället, om jag spånar lite nu – så tror jag att man helt enkelt tilldelas en nyckel utefter, IP, datornamn ev. MAC-adress om Silverlight har tillgång till det. Så vad betyder då detta?

Jo, jag som sitter med en VPN och ofta skiftar IP-adresser kan inte lokaliseras på samma IP hela tiden, dvs jag får en ny registrering av enhet då och då. Datornamnet fallerar även det då jag ofta kör formateringar och en hel del genom virtuala datorer – samt olika OS på samma dator, där krocken med MAC-adresser förmodligen sker gentemot Viaplays verifikationssystem. Dessutom bytte jag i förra veckan bredbandsleverantör från Bredbandsbolaget till Bahnhof – även där direkt ett nytt IP med nya lokaliseringsuppgifter = ny registrering vid Viaplay?

Det hela ger sken av att vara starkt dåligt genomtänkt och dåligt planerat. Viaplay själva ger inte mycket svar till sina kunder heller utan lämnar generiska svar som ”vi kan inte gå in på vad vi gör för att koppla en dator till 1 registrering”, ”vi gör detta för att få ha visst material vid oss”, ”kontakta oss för avregistrering av dator”. Men kundtjänsten har väl aldrig tidigare heller gett sken av att ens bry sig om att lyssna på sina kunder.

En sista sak också rörande just ”kontakta oss för att avregistrera en enhet”. Grattis igen Viaplay, ni listar inte ens under ens kontouppgifter vilka enheter man har registrerade – återigen ett bevis på att ni ”lanserat” något ni inte ens utvecklat färdigt.

Hatar företag som beter sig på detta sätt och kommer aktivt att söka en tjänst som kan ersätta Viaplays F1 och NHL-sändningar.

Uppdatering: Efter lite forskning i ämnet så verkar det som att bara man kör CCleaner så måste man registrera sin enhet igen. Detta innebär alltså att man kan åka på en block trots att man använder samma enhet hela tiden tom! Detta bör också innebära att någon form av fil/certifikat skrivs vid registrering av enheten och placeras på datorn och inte vid Viaplay. Alternativt att man måste matcha cert. mot de uppgifter som finns vid Viaplay.

För att undvika detta så bocka ur ”Silverlight” innan ni kör CCleaner.

Hursomhelst så stärker ju detta bara mina argument om hur starkt man misslyckats med detta system. Inte undra på att jag åkte på en varning om 1 enhet kvar att registrera bara när jag formaterat om 6 gånger senaste veckorna (nya komponenter, uppdatering till w8 rtm mm).

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.