0

Våren, where art thou?

Februari är en lång månad trots att det är årets kortaste. Kanske beror det på att det är en månad mellan den kalla vintern med blåst och snö och den tidiga våren med takdropp och de första trevande tussilagorna. Det känns skönt att det blott är 8 dagar kvar innan mars är kommen. Dagarna är betydligt ljusare än för bara en månad sedan och snart, snart kommer solen tillbaka även upp över de jämtländska skogarna och bergen.

Östersund är nog utan att överdriva det finaste ställe jag både sett och bott på i Sverige, av många anledningar. Staden omges av vacker natur med berg som böljar fram i horisonten och Storsjön som allting häruppe lutar ned mot. Under sommartid sträcker sig en nästan skärgårdslik vy från hamnen i Östersund ut sig över Frösön bort mot viken i Brunflo och under vintertiden gnistrar hela landskapet av morgonfrosten. De gamla byggnaderna från regementstiden har nu förvandlats till ett universitetscampus beläget på toppen av stan. Från Frösön kan man se fjällen sträcka sig utefter horisonten och från viken i Brunflo kan man se Marieby vackert breda ut sig i det idylliska läget. Det är svårt att med ord förklara, det måste upplevas under rätt förhållanden.

Jag kommer sakna Östersund under de månader jag lämnar staden och universitetet för att gå ut på praktik under ett halvår, förhoppningsvis inom psykvården. Hade någon sagt till mig för ett par år sedan att jag skulle flytta till Östersund hade jag nog skrattat åt personen. Norrland, Östersund – aldrig. Men staden har en charm och en speciell känsla få andra i Sverige kan skryta med. Jag börjar förstå varför så många som tar sig hit väljer att stanna.

Jag har till och med trots att jag alltid hatat vinter och snö börjat att, gilla är fel ord, men tycka att den är helt okej – likaså kylan och den karakteristiska blåsten från Storsjön. Men för att återgå till inläggets första rader så känns det dock som att nu kan det faktiskt få ta och börja lätta upp lite och bli vår, varmt och balkongvänligt igen. Det behövs, inte minst för att pigga upp lite och ge en extra kick inför resterande veckor av vårterminen.

Robert Roos

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.