0

Tv-licensen kan ersättas av skatt

Läser idag på Svd (http://www.svd.se/kultur/tv-licensen-kan-ersattas-av-skatt_7443324.svd) om att TV-licensen kan slopas och att en skatt kan införas istället där alla får vara med och betala. Alltså oavsett om man ens äger en TV kommer man få vara med och ”dra sitt strå till stacken” så att säga.

Personligen så tycker jag att det är konstigt att ett sådant här system ens kan få fortsätta att existera i ett såpass modernt land som Sverige. Jag har själv TV och betalar runt 500:- i kvartalet för, ja för att den står och samlar damm i vardagsrummet i princip. Sporadiskt används den, men då först och främst när jag kopplat in datorn till den för att se på film genom tjänster som Netflix, Viaplay, Voddler osv. Kan faktiskt inte ens minnas jag såg på en SVT-kanal.

Är mycket intresserad utav samhället och därmed gillar jag också dokumentärer, den enda delen av SVT som faktiskt i har levererat. Problemet känner jag är att majoriteten av de bästa dokumentärerna inte ens är producerade av SVT utan helt enkelt inköpta och skulle därmed lika lätt kunna tillgås på andra sätt. Genom att se dem på en reklamfinansierad kanal t.ex. eller varför inte genom någon av de streamingtjänster som finns därute. Det finns liksom ingenting alls som lockar med dessa s.k. Public Service kanaler, mestadels sänds repriser eller program som kommersiella kanaler aldrig ens skulle fundera på att sända för de ser hur dåliga de är.

En annan sak som för min del gör att jag avskyr detta system som tvingar oss in till att betala för något vi inte vill ha, är den ”politiska obundenhet” som dessa kanaler skall ha. Jag tänker inte ens gå djupare in i ämnet, men de flesta håller säkerligen med mig om när jag säger att; är SVT och SR helt partipolitiskt obundna, så är Oddasat det bästa TV-programmet mänskligheten skådat. Jag tycker paradoxalt nog att man ser mindre politisk påverkan på vissa icke namngivna kommersiella tv-kanaler än vad man gör på Public Service kanalerna.

En annan fråga man kan ställa sig är hur man i ett demokratiskt samhälle tvingas på att betala något man vare sig vill ha eller har tackat ja till? Jag syftar då alltså till om denna TV-skatt bli verklighet och strypkopplet dras åt ännu hårdare.

Det är ett föråldrat skitsystem som jag tror bara irriterar folk mer än vad det faktiskt ger längre. När det bara fanns 2 kanaler att växla mellan för en herrans massa år sedan och man på dessa skulle se till att ha ett blandat utbud för alla tittare – ja då kan jag förstå att Public Service var en god tanke. Idag när det finns otaliga kanaler, alla dessa playkanaler och utöver det streamingtjänster för film och musik, lägg till det kommersiella radiokanaler. Ja, då känns Public Service inte lika aktuellt längre.

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.