14

Stoppa nedläggningen av kärnkraftverk idag!

Tjena på er igen,

Har länge reagerat på det här med att vi i Sverige ska föregå med gott exempel och lägga ned våra kärnkraftverk och istället ersätta dem med ett miljövänligare alternativ. Jag är helt emot detta. Jag tycker hela saken med att vi skulle lagt ned kärnkraften, en ren energikälla sett ur växthuseffektens perspektiv, den är stabil, finns tillgänglig 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Med stabil syftar jag mest på de instabila energikällorna som vindkraftverk och vattenkraften. Hur kan vi vara säkra på att det kommer blåsa tillräckligt för att det ska kunna få fram den el som krävs? Att vi inte bygger hundratals kraftverk sen förändras vårt klimat tack vare miljöförstöringen så kanske klimatet blir ett helt annat på platsen alla dessa vindkraftverk står, utan vind. Dessutom är vindkraften opålitlig och kan inte ens utnyttjas till 100% tack vare växlingssystem med mera. Blåser det för mycket går energin som framställs ned, blåser det för lite går den såklart också ned, och denna energikälla menar folk att dom vill satsa på? En energikälla som vi kanske kommer få lov att bygga om för miljoner, miljarder innan vi har fått en modell som kan få ut närmare 100% effekt.

Vad har jag emot vattenkraften då eller anser den inte vara i närheten av lika bra som kärnkraften? Vattenkraftverken om nån förstör väl hur naturen ser ut. Har ni inte sett de gigantiska dammarna i USA och Kina? Det räcker med att kolla här i Sverige bara för att se hur de har påverkat både vattnets strömmar, livet i vattnet, och naturen runtom. På ena sidan dammen kan det vara översvämming och djur har vatten i överflöd, medans det på andra stället kan vara tort och svårt för djuren att samsas om vattnet. DET kallar jag miljöförstörning.

Solenergi då? Patetiskt helt enkelt, vi får inte ut 0,1% av all den energi solen skulle kunna ge oss. Visserligen så solcellerna som finns nu räcker ju för att driva ett hem och ladda upp ett större batteri, men om det blir mulet en längre tid då? Eller om man bor i Kiruna, tror ni det fungerar bra på Vintern där?

Då till Kärnkraften. Kärnkraften är den ultimata lösningen, vi kan genom fission framställa enorma mängder energi och på ett miljövänligt och väldigt effektivt sätt göra detta till värme och el vi kan använda i våra hus och samhällen. Kärnkraften är har endast rena utsläpp i luften i form av vattenånga och naturen blir ytterst litet påverkad av själva byggnaden. Men sen till det alla är så rädda för. Strålning, radioaktivitet, olyckor med mera. Det är enligt mig helt överdrivet. Vi har i hela världshistorien haft en härdsmälta i ett kärnkraftverk, en härdsmälta som var en total katastrof för djur och natur. Tjernobyl. Men vad är det vi pratar om här då? Ett fattigt land där personalen var en hög besserwissrar som trodde de hade koll på läget. Kärnkraftverket hade inte i närheten av samma säkerhet som dagens har, vi har väldigt hög standard på kärnkraftverken och personalen i Sverige, nått vi borde utnyttja och vara stolta över istället för att lägga ned den!

Det radioaktiva då? Ännu en detalj som är så hypat i media att den har skrämt slag på skrämt folk. det har hänt ytterst få olyckor med radioaktivitetsavfallet från kärnkraftverken, och dessa misstag har så gott som kunnat fixas till. Dessutom har det aldrig hänt i Sverige. Vi har ju ett ytterst bra system för att ta hand om det radioaktiva avfallet som bildas efter att reaktionen är klar. Uranet får ligga i djupa pooler i kärnkraftverken i flera år innan de skickas vidare och kapslas in i extremt tjocka järntuber som skickas djupt in i berg där inget liv och grundvatten med mera existerar. Järnkapseln kommer att såsmåningom lösas upp, men detta efter kanske 100.000 år! Då har Uranets radioaktivitet redan hunnit så gott som avta.

Jag tycker att vi ska satsa stenhårt på kärnkraften, det är det absolut bästa energivalet i dagsläget. Det enda jag ser som en konkurrent till det är Fusionskraftverk. Det enda jag skulle vilja se som ersatte kärnkraften också. Fusion är det som händer i solen, atomernas kärnor slås ihop och bildar ännu mera energi än i ett kärnkraftverk (fission). Man har inte lyckas med detta ännu på Jorden, men man är på god väg, och världens första fusionskrafverk håller på att byggas just nu i Frankrike.

Nu när jag har fått det av hjärtat ska jag gå vidare med lite vanligt krafs :)

Hade matteprov idag som gick rätt bra, kunde det mesta i alla fall kändes det som. Mer än det så har det snöat som tusan hela dagen, slasksnö. jag gillar inte snö och var så glad en stund när jag vaknade imorse o såg att det hade regnat bort. Regnet förvandlades till snö. Aja, finns ju absolut ingenting att göra åt det, mer än att flytta till medelhavet över vintern då.

Nu ska det i alla fall bli riktigt skönt med helg och jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Kärnkraftverk

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.