3

Spotify för Android

Jag brukar vara en av de sista att kritisera Spotify för något då jag tycker att tjänsten överlag är så bra att det inte finns något att klaga på. Dock kan jag som betalande kund för Spotify Premium bli irriterad över hur man prioriterar iOS-baserade enheter framför Androidbaserade enheter. Jag tänker bland annat på hur applikationen för iPhone ser ut i jämförelse med den för Androidanvändare. Där har man nu bland annat fått stöd för streaming och synkning i 320kbps vilket självfallet lockar en audiofil som mig.

Men inte bara det, överlag så känns UI:et på Androidappen efter i utvecklingen om man jämför med hur det ser ut på iPhone. Jag tänker bland annat på att vi fortfarande saknar funktioner för mappar, album art, sökningen för nya låtar, album och artister är under all kritik samt att den lider av barnsjukdomar såsom tvingade stängningar och dåligt flyt i vissa menyer. Mest irriterande är förmodligen att synkningen ibland fungerar uruselt då den plötsligt kan bli osynkad och ta bort alla låtar man haft som spelbara i offline-läget. Irriterande om man sitter på en 10 timmars bus/tågresa utan möjlighet till uppkoppling.

Jag kommer givetvis att fortsätta använda mig av Premium, men känner ändå att man inte bör göra skillnad på kund och kund när Androidenheter faktiskt säljer i större skala tom än vad iOS-baserade enheter gör.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on TumblrEmail this to someone
 • Fredrik

  Android säljer fler enheter totalt men ligger i ett större prisspann vilket gör att man också olika typer av användare.

  Är man en lågprisanvändare med en Android lur för 1000 kr kanske det inte är så troligt att man skaffar spotify premium för 1200kr /år.

  Köper man däremot en iPhone så har man uppenbarligen ekonomin för att kunna betala för premium och det är därmed större chans att man faktiskt gör det.

  Även om Android teoretiskt sett har större marknad för Spotify så måste väl ändå iPhone användarna ses som en bas med faktiskt mer potentiella kunder.

  Tror du själv att fler användare av Spotify Premium använder Android än iOS?

  Tycker det är synd också att du är så låst vid att Android är ”bättre”, varför inte prova att använda en iPhone en månad för att sedan gå tillbaka till din Android och sen komma med en åsikt.

  Det är ju som att bara köra Volvo ”för att dom gör bäst bilar” fast man aldrig provkört en annan bil..

 • Hej Fredrik!

  Absolut är det så, men med tanke på de regleringar som finns rörande på vilka Androidmobiler/tablets Spotify kan köras, så sållas ändå de flesta lågbudgetenheterna ut. Tar vi en titt på hur många gånger applikationen laddats ned från Android Market så ligger siffrorna på 5,000,000+ till kompatibla enheter.

  Jag säger inte att detta återspeglar antalet aktiva användare, men ger ändå en fingervisning om applikationens popularitet på Androidbaserade enheter.

  Rörande om jag tror att Spotify har fler användare på iOS-baserade enheter än Androidbaserade? Mycket möjligt att det är så, men med det stora totala antalet användare Spotify har i dagsläget och att det inte är tekniskt avancerat att få Androidapplikationen lika bra – ser jag inte hur man på så sätt skulle kunna prioritera Androidavändarna så mycket lägre som det görs idag.

  Sedan att jag är låst vid att Android har att göra med att jag de facto ägt iOS-baserade enheter. Jag kan inte se hur de rimligen kan konkurrera med Android sett till hur låsta de är i alla möjliga avseenden. Detta skulle kunna utvecklas i all oändlighet, men vi vet båda två att Android ger långt större möjlighet till konfiguration än iOS förmodligen någonsin kommer att göra. iPhone som ett exempel har ett snyggt rappt UI men det är inget man inte har i en Androidlur i mellanprisklassen idag heller.

 • Pingback: 8F – spotify info » Blog Archive » Robert Roos bloggen « Spotify för Android()