0

Sommarhjärnan

En insikt som nått mig är att under inga omständigheter. Aldrig. Låta din sommarhjärna komma till tals.

Så vad är sommarhjärnan?

Sommarhjärnan är din hjärna på paus kan man säga. Den fas hjärnan är i ca 2-3 veckor in på semestern. Du vet, precis när man på riktigt börjat varva ned och kunna släppa allt vad jobb heter ett tag.

Det är en väldigt skön fas, man hinner mentalt vila upp sig lite från all stress, plugg, tentor, arbete, ja inte en tanke på det livet behöver man ha. Men det är också en ytterst farlig fas om du under denna vet att den kommer få lov att avbrytas av beslutsfattanden.

Sommarhjärnan är bekväm där den är. Den vill inte tillbaka till vardagen igen, den vill stanna i samma sköna bubbla av värme, sol och ledighet. Den vill inte alls tänka på vad som skall tas itu med i såväl liv som arbete efter semestern.

Den är lika opålitlig som hjärnan är efter en längre tids sömnbrist.

Därför, ska man aldrig låta den få komma till tals när det gäller större beslut. Den naturliga känslan är flykt och uppskjutande, eller skönmålande om hur något kommer bli trots en minimal insats. Den är helt enkelt så bortkopplad från verkligheten den kan vara.

Har du viktiga, stora och komplexa beslut som skall tas- såväl rörande livet som arbete, skola eller vad det nu kan tänkas vara. Ta dem innan semestern och sommaren. Sommarhjärnan är opålitlig och helt utan omdöme, vilket det kan visa sig komplicerar och tar livet i en riktning som inte alls var tanken senare mot höst/vinter.

En sista sak. Låt inte sommarhjärnan få fundera över beslut du tog innan semestern heller. På samma sätt kommer den försöka övertyga och övertala dig om att beslutet nog trots allt är dåligt och fel.

Bedöva den istället, kanske med att bara koppla bort den helt som så bör göras under semestern. Eller varför inte kyla ned den jä*eln med en kall öl?