0

Sista mobiltelefonen från Nokia tillverkad i Finland

Den sista mobiltelefonen tillverkad på Finsk mark av Nokia sattes ihop i onsdags (http://yle.fi/uutiset/nokia_to_close_salo_plant_in_september/6232672) och man kommer i fortsättningen endast tillverka dem utomlands. Jag har själv ägt flertalet mobiltelefoner från den finska tillverkaren och kan fortfarande minnas känslan när jag fick min första mobiltelefon – en Nokia 3310 av far. Då, kring den tiden var det en Nokia man skulle äga och såvitt jag kan dra mig till minnes så är det även en av de mest populära mobiltelefonerna genom tiderna?

3310:an byttes sedan upp mot en 3410, som byttes upp mot en 3510, som i sin tur byttes upp till en på sin tid ”supertelefon”. En Nokia 3650 med färgskärm, videospelare, kamera och allt. 3650:n kan också ha den mest speciella designen av de telefoner jag ägt, med en rund knappsats. Kring den tiden hade också Ericsson slagit sig samman med Sony och modeller som T610i, K700i och så vidare i min mening slog ut många andra konkurrenter till följd av innovation och teknologi i framkant. Nokia o sin sida började hårdare att satsa på Symbianbaserade enheter. Som på sin tid absolut var tekniskt avancerade, men som jag också menar är förmodligen vad som satt dem i den situation de idag sitter i.

Såväl SonyEricsson som Nokia begick misstaget att nobba Android till fördel för sina egna lösningar baserade på Symbian – ett operativsystem som trots att nya versioner släpptes, hela tiden halkade efter Android. Mycket till följd av bristande utbud av applikationer och i min mening överdrivet avancerade procedurer för installation av applikationer från 3:e part. Google o andra sidan med öppen källkod och applikationer och firmwares som fungerade på flertalet olika enheter direkt utan större konfigurationer lockade givetvis såväl smarta utvecklare som konsumenter på jakt efter andra lösningar än iOS som nu slagit sig in på marknaden genom iPhone.

SonyEricsson insåg förmodligen tillslut sitt misstag med lurar såsom x1, x2, satio med flera – jag säger inte att de var dåliga telefoner. Men i ärlighetens namn, hur väl har de åldrats om vi jämför dem med hur väl Android, eller för den del vissa iOS-baserade enheter åldras? Ett exempel är Samsung Galaxy S som fortfarande har ett stort community kring sig och klarar av att köra senaste versionen av Android (4.1) utan problem – trots att den levererades med Android 2.1/2.2. De släppte nya Xperia-serien med X10:an som sitt flaggskepp, en helt okej lur men fortfarande på efterkälken i jämförelse med de som tidigare adopterat Android till sitt primära OS, HTC, Samsung mfl. Samt SonyEricssons beslut att släppa telefonen med en då föråldrad version av Android, det skulle vara lite som att köpa en iPhone 4 idag och få den levererad med iOS 3. Tyvärr återhämtade sig aldrig SonyEricsson trots att de i många år legat i framkanten av utvecklingen, på samma sätt som nu Nokia sjunker som en sten efter att deras försäljning drastiskt avtar – till fördel för billigare smartphones.

Nokia o sin sida har förmodligen fortfarande inte insett eller accepterat sitt misstag rörande smartphones, Symbian har pressats på hårt och först nu kan man väl säga att operativsystemet på riktigt dör i och med att deras primära operativsystem nu istället är Windows Phone. Om jag får spå lite i framtiden så tror jag knappast att Windows Phone är vad som kommer vända lyckan för Nokia heller. Skeppet har redan seglat och folk väljer starka flaggskepp såsom HTC One X, Samsung Galaxy S2/S3 framför Nokia Lumia. Därmed inte sagt att Deras WP-baserade enheter är dåliga, eller att OS:et WP är det. Förmodligen kommer det fortsätta att utvecklats då WP vart enormt seglivat trots upp och nedgående siffror genom åren. Men förmodligen blir det en annan tillverkare i framtiden som tar över huvudproduktionen av WP-telefoner.

Jag kan också antaga att Nokia har rätt bindande avtal med Microsoft kring just produktionen av Windows Phones, som omöjliggör det att snabbt byta strategi – utveckla en riktigt bra Androidbaserad enhet och hoppas på det bästa. Nokia sitter trots allt på saker som skulle kunna vara till deras fördel en hel del om de satsade på Android, kameror t.ex. tycker jag de lyckats riktigt bra med från början till nu.

Tiden får utvisa vad som händer!

Mvh Robert