0

Saker man sällan använder

Få gånger i livet slås man av hur mycket (onödiga) saker man har, som när man flyttpackar. Saker man köpt på sig och använt färre gånger än det finns fingrar på högerhanden, eller saker som används så sporadiskt att inköpspriset inte väger upp för nyttjandet.

Jag har flyttat väldigt mycket senaste åren och för varje gång tycker jag att jag skalat av i alla fall en eller ett par flyttlådor med ”skräp”. Trots det verkar dessa snabbt återkomma i form av nytt skräp.

Fredrik Wikingsson pratade förut i Filip & Fredriks Podcast om att hans favoritkänsla här på jorden, var att ta bilen till återvinningscentralen och bara kasta saker. Jag känner igen mig. Det finns något befriande i att göra sig av med saker. Vissa saker som framkallar minnen man inte längre vill ha, saker som ger en ångest i efterhand över inköpspris, saker som är helt onödiga och saker som knappt kan kallas saker längre.

Att få rensa ur det och kasta iväg det är skönt. Man slipper dra med sig extra bagage i onödan och kan fokusera på de saker som faktiskt har ett värde i dagsläget och som helt också fyller en funktion.

En sådan sak är böcker. När jag var yngre fantiserade jag om att ha en hel vägg i min lägenhet/hus täckt med böcker av alla möjliga typer och slag. Men som tiden gått och antalet flyttar ökat har den drömmen snarare blivit ett åbäke utan dess lika. Kunskap väger inget, men jag kan lova att kartongvis med böcker gör det.

Därför har jag nu kvar ett mindre urval (okej ett par flyttlådor ”bara”) på fast förrådsplats så länge och allt utöver det, så långt som möjligt, kör jag elektroniskt numera. Vilket fungerar riktigt bra! De flesta nya böcker och även äldre, tycker jag nu börjar finnas tillgängliga för läs/surfplattor. Vilket gör livet en hel del lättare när man flyttar bland annat.

Kurslitteratur är dock fortsatt i många fall endast tillgänglig i fysisk form. Men även där går det framåt. Många böcker inom datalogi och informatik finns tillgängliga som e-böcker (mycket tack vare att det är engelsk litteratur). Underbart. Man får med sig hela boktraven till och från universitetet i en iPad.

Men det är också en hel del annat. Alla nördar känner säkert igen sig i att vi har lite för många elektroniska prylar och gadgets. En hel del av dessa går bara direkt att rensa ur också. Eller varför inte kläder.

Som sagt. Tankar väcks kring hur mycket strunt man egentligen köper och hur mycket man egentligen inte använder av det man har. Samtidigt verkar det svårt att lära om sig också, kanske är det inte helt nödvändigt ens. Men nödvändigt är det hursomhelst att rensa ut en del och känna sinnesfriden när det landar långt ned i en container.