1

Media center genom din PS3

Media center för din PS3

Jag har en PS3:a som stått och samlat damm en längre tid – till största del beroende av tidsbrist för spel. Men också till följd utav att jag föredrar mus och tangentbord framför kontroller. I alla fall tyckte jag det var synd att bara låta en i princip ny/oanvänd PS3-enhet bara stå utan att bli använd, så började fundera på vad jag skulle använda den till förutom att spela på. Det givna svaret blev självfallet att göra ett media center av den, så att spel, film, serier, playkanaler, musik kunde strömmas från ett och samma ställe.

Som total nybörjare inom området, återigen är egentligen inte ens intresserad av konsolen, var det inte helt lätt att veta hur man skulle sätta upp allting för att få ut det mesta av media centret. Dock känner jag mig efter några dagars sökande och mekande med inställningar rätt nöjd med den slutgiltiga setup jag nu har och tänkte dela med mig utav den för andra nybörjare. Notera, detta fungerar också till XBOX360 och flertalet andra enheter med stöd för media centers, dock inte säkert att alla tillgängliga plugins för UMS fungerar – såsom Spotify t.ex.

Jag vill också lyfta fram hur guiden bäst läses, fet text markerar ny sektion i guiden. Understruken text markerar något extra viktigt eller som skall lyftas fram. Kursiverad text berättar att här skall du göra någonting, läsa något eller kopiera/starta ett program – se det som ett steg alltså. Varför jag valt att använda mig av just mycket kursiverad text som stegsform, är för att många kanske bara vill få allt att fungera utan att läsa om exakt vad varje inställning gör.

Universal Media Server – installera grundprogrammet

Till att börja med efter en del testande av olika mediecenterprogram fastnade jag för Universal Media Server som är ett program du installerar på din Windows/Linux/OSX enhet. Vid installationen kommer du frågas om hur mycket minne du vill att programmet skall kunna använda sig utav. Jag skulle säga att har du ca 2GB RAM eller mindre i din dator så låt standardvärdet ”768” stå kvar. Har du 4GB eller mera, samt planerar att se film i HD (720p/1080p) rekommenderar jag dig att öka tillgängligt minne till ”1536”. Detta är alltså grundprogrammet och direkt efter installationen kan du köra igång med att streama ljud och bild till din PS3:a. Men som med det mesta vad gäller mjukvara är det oftast en hel del man går miste om när man inte ställer in programmet utefter ens behov och utefter tillgänglig hårdvara.

Till att börja med måste du bestämma, ska du streama material i 1080p eller inte? Om ja så rekommenderar jag att du kör med en ethernetkabel istället för WiFi mellan din PS3:a och router. Detta då stora mängder data skickas mellan din dator->router->ps3:a och i de flesta fall leder till lagg. Detta beror främst på att PS3:ans nätverkskort inte klarar av att ta emot i högre hastighet än 54Mbit/s vilket många filmer i full HD oftast ligger långt över, även vissa filmer i 720p överskrider detta beroende på hur filen som spelas upp är komprimerad. Jag utgår ifrån de vanliga Matroska filerna i H264. Ska du o andra sidan inte streama i HD så fungerar WiFi lika bra som ethernet.

Koppla in din PS3:a utefter vilken anslutningshastighet du behöver till din router och starta sedan Universal Media Server (hädanefter refererat till som UMS). Du möts här av ett program som automatiskt nu söker reda på din PS3:a i ditt nätverk och när detta är gjort visar en stor grön bock att allting fungerar. Fungerar det inte och du möts av ett stort rött kryss istället kan det vara någon inställning i din router som strular.

Klicka dig in på fliken ”Navigation/Share Settings” i UMS, längst ned finns en rubrik med ”Shared folders”, klicka på ikonen med ett grönt plustecken och lägg sedan till de mappar du vill få åtkomst till genom din PS3:a. Alltså de mappar du har som t.ex. innehåller filmer, musik, bilder. Du kan även bocka i samma inställningar som jag gjort rörande ”Browse .RAR/.ZIP Archives” mfl, det är helt upp till dig utefter vad du vill och behöver göra. Klicka därefter på ”Save” längst upp i programmets fönster.

Klicka dig in på fliken ”General Configuration” och klicka sedan på ”Download and Install Plugins”. Markera ”Channels” och klicka sedan på installera, programmet hämtar automatiskt alla filer och installerar dessa.

Klicka dig nu in på fliken ”Transcoding settings” och ställ in ”Transcode buffer maximum size[…]” till det högsta värdet som är möjligt, anges i parantesen. På mitt bildexempel nedan så kör jag UMS på en laptop med litet mindre RAM-minne, varav mitt maxvärde är ”598”. Valde du tidigare under installationen av UMS ”1536” eller mera, så kommer du även kunna ställa denna siffra högre alltså.

Viktigt steg: Nu skall du välja kvalité på bilden och här skiljer det sig mellan om du kör genom Wifi eller Ethernet. Generellt skulle jag säga att kör du genom Ethernet och har en modern dator med 2 eller flera kärnor samt 2GB RAM+ kan låta allt stå som det gör under MPEG-2 options, dvs att kvalitén är mycket hög. Kör du däremot på en dator som inte har en så stark processor, eller genom Wifi så rekommenderar jag dig att i drop-down listan vid MPEG-2 options välja: ”Good quality for Wifi”, alternativt ännu lägre om du upplever lagg i bild. Tryck på ”Save” igen längst upp i programmet och sedan på ”Quit”.

Fixa playkanalerna till PS3 mediacentret

Det är nu dags för oss att installera playkanaler till mediacentret. Egentligen är detta redan fixat sedan föregående steg, du kanske minns att du tog hem ett plugin vid namn ”Channels”? Dock behöver detta plugin scripts som kan peka den till just den kanal vi vill titta på, det är detta vi ska fixa nu.

Börja med att gå in på denna länk https://github.com/SharkHunter/Channel/ där klickar du sedan på knappen där det står ”ZIP”. En zippad fil tas hem, packa upp denna i en mapp på t.ex. skrivbordet. Gå sedan in i den och in i mappen som heter ”Channels”. Här finns en bunt filer och som namnet på flertalet av dem avslöjar är detta våra kanaler till vårt plugin ”Channels”. Markera alla, klipp ut och sedan går du in på den mapp du installerade UMS i. Vanligtvis ligger denna mapp under ”C:/Program Files (x86)/Universal Media Center/”. Väl inne där går du in i mappen vid namn ”extras” sedan in i mappen ”channels”. I mappen ”channels” klistrar du in alla dessa filer. Finns det redan filer där så välj att skriva över dessa.

Nu är kanalerna installerade och vi har bara en sak kvar att fixa för att kunna se på dem också.

Starta UMS igen och sedan går du in på fliken ”General Configuration” där väljer du sedan ”Edit UMS configuration file manually”. Ett fönster poppar upp, scrolla till botten och se till att raden ”channels.mpeg2_force = true” finns. Lägg sedan till ”channels.net_disc = true” under ”channels.mpeg2_force = true”. Tryck på ”Save” och fönstret stängs, tryck på ”Save” igen inne i UMS och sedan på ”Quit”.

Testa så att allting fungerar

Nu är vi redo att testa om allting fungerar. Börja med att starta din PS3:a och sedan UMS på din dator, en grön bock bör bekräfta att din dator hittat din PS3:a. Se till att du har t.ex. en film eller ett klipp i någon av de mappar du tidigare lade till att UMS ska titta i. Välj sedan ”Video” på din PS3:a och scrolla ned till mediaservern innehållande din dators namn. Välj mappen du lagt filmen i och välj sedan filmen. Fungerar allt som det ska startar nu filmen och vi är färdiga här!

Installera Spotify på din PS3 – streama Spotify från din dator till din PS3

Detta steg är helt valfritt, jag tycker att det är en smidig sak att ha om man som jag har ett högtalarsystem man hellre använder till att spela upp musik från än de mindre högtalarna till datorn. Smidigt också om man är flera i hushållet som vill kunna använda högtalarsystemet utan att behöva byta kablar här och där mellan olika enheter hela tiden. Jag vill först poängtera dock att detta plugin inte innebär att man kan styra Spotify genom sin PS3:a utan detta sköts fortfarande från datorn.

Så till att börja med om du inte redan gjort det, installera Spotify på den dator/datorer du har UMS på. Efter att detta gjorts, ta hem ”DSbridge” från följande länk: http://code.google.com/p/dsbridge/downloads/list packa sedan upp den till en mapp på t.ex. skrivbordet.

Vi ska nu ta hem ”lame_enc.dll”, detta gör du genom att besöka denna länk: http://wiki.audacityteam.org/index.php?title=Lame_Installation#All_users under steg 1 klickar du på länken till nedladdning, spar .dll filen på t.ex. skrivbordet så du vet vart den är.

Det du nu skall göra är att leta reda på mappen Spotify ligger i, klicka dig in på ”C:\Users\Dittanvändarnamn\AppData\Roaming\Spotify” kom ihåg här att ”Dittanvändarnamn” helt enkelt är vad ditt användarkonto på windowsinstallationen heter, t.ex. är det ”Robert” i mitt fall. Notera också att om du inte ser mappen ”AppData” så kan du endera aktivera att se dolda filer, eller så ersätter du ”Dittanvändarnamn” i länken här till ditt eget, sedan startar du kör, klistrar in hela adressen, trycker enter och mappen öppnas.

Hit kopierar du nu in ”lame_enc.dll” samt går in i mappen du packade upp ”DSbridge” i, klickar dig in på ”bin” och kopierar ”dsbridge.ini” och ”dsound.dll”, som du sedan klistrar in i din Spotifymapp.

Gå nu in i mappen du har UMC installerat i, standardsökvägen är oftast ”C:/Program Files (x86)/Universal Media Center/”. Här finns nu två alternativ för att redigera filen ”WEB”. Vet du hur man kör Notepad som admin, redigera den på plats, följ annars sättet nedan.

Kopera filen ”WEB” och klistra in den på skrivbordet där du sedan öppnar den med ”Anteckningar”. Under ”#audio streams” klistrar du in detta på en ny rad ”audiostream.Web,Radio=Spotify,http://localhost:8124,http://www.robertroos.se/wp-content/uploads/2012/07/spotify.jpg”. Spara och stäng.

Kopiera sedan ”WEB” tillbaka till din UMC mapp, men också till UMC mappen i Program data, oftast är sökvägen ”C:/ProgramData/UMC”. Notera också att om du inte ser mappen ”ProgramData” så kan du endera aktivera att se dolda filer, eller så kopierar du länken här, sedan startar du ”kör”, klistrar in hela adressen, trycker enter och mappen öppnas. Detta steg är mycket viktigt och kopierar du inte över ”WEB” till dessa mappar kommer Spotify inte att fungera. När detta är gjort är vi klara, nu är det dags att testa om det fungerar också.

Starta Spotify på din dator och sätt igång en låt, längst ned till höger i notifikationsfältet bör en blå/grön ikon dyka upp nu – som indikerar att DSbridge fungerar som det ska. Starta ditt PS3 och starta UMC. Bläddra till ”Radio” och där ska nu en kanal som heter ”Spotify” dyka upp. Gå in på den och musiken strömmas nu till din PS3:a!

Rörande .mkv filer och synkroniseringsproblem eller hopp framåt

Vissa personer har ibland problem med att ljud och bild inte synkroniserar till 100% vid uppspelning av videofiler i .mkv format, eller att man plötsligt hoppar fram ett antal minuter. Det finns en väldigt enkel lösning på detta dock. Klicka dig in på ”Transcoding settings” där du sedan klickar på knappen ”Codec specific parameters”. Ett fönster poppar upp, där du i textrutan längst ned skriver in ”container == matroska :: mc 0 -noskip”. Klicka på ”OK”, fönstret stängs, klicka sedan på ”Save” och starta sedan om UMS.

Fungerar inte Channels?

Testa då att uppdatera pluginet manuellt, ta hem denna version av Channels: https://github.com/downloads/SharkHu…v_plug_192.jar
Gå sedan in i din UMS-mapp -> Plugins och klistra in filen där. Kom ihåg att ta bort tidigare versioner såsom ”tv_plug_190.jar”.

Jag har också för att förenkla processen med att installera kanalerna gjort ett paket här ni kan ta hem: http://www35.zippyshare.com/v/61184925/file.html unzippa och en mapp vid namn ”Channels” skapas. Öppna denna, kopiera allting i den, sedan går du in på den mapp du installerade UMS i. Vanligtvis ligger denna mapp under ”C:/Program Files (x86)/Universal Media Center/”. Väl inne där går du in i mappen vid namn ”extras” sedan in i mappen ”channels”. I mappen ”channels” klistrar du in alla dessa filer. Finns det redan filer där så välj att skriva över dessa.

Sammanfattning

Vi har alltså här satt upp ett välfungerande media center som körs direkt genom din PS3:a. Jag personligen tycker att det här är en bra lösning om man t.ex. är flera i hushållet med flera datorer och vill kunna köra innehåll trådlöst till sin TV snabbt och enkelt. Eller som tidigare nämnt, om man har ett högtalarsystem man gärna använder utan att behöva röra en enda sladd. Dessutom så erbjuds man att se Playkanalerna direkt från sitt PS3 vilket bara det är helt perfekt, speciellt i OS-tider som dessa.

Lycka till med installationen!