3

Kritiken kring Windows 8 och Modern UI Style

Det pågår många diskussioner runtomkring på nätet just nu rörande Windows 8 och Modern UI Style, även tidigare känt som Metro. Inte helt sällan med mycket negativitet inför vad det egentligen kommer innebära inför framtiden – samt hur dåligt det gör sig på en PC utan touchsscreen. Att det inte är ett ”Windows” utan ett nytt operativsystem anpassat för surfplattor, men som också fungerar på vanliga PC:s. Man kan se att två stora läger bildats alltså där man endera älskar Modern UI Style eller avskyr det.

Personligen tycker jag att det på vissa forum och bloggar gått aningen för långt, speciellt vad gäller ”know it all” personer som inte ens TESTAT Windows 8 själva. Men ändå kan berätta just hur dåligt det är.

Jag har kört Windows 8 själv ett bra tag nu, ända sedan Customer Preview (ni vet då startknappen fortfarande var i livet) och blir bara mera positivt inställd för varje dag som går. Inte bara vad gäller UI men även de stora prestandaförbättringar som gjorts, med mycket mera. Kommer dock inte gå in på detta i denna post, utan istället fokusera på Modern UI Style. Först och främst, skillnaderna är inte så enormt stora. Det är ett nytt UI, men i grund och botten tycker jag att mycket fungerar som det gjort de senaste 10 åren – bara man lär sig och förstår vart vissa saker flyttats och hur man kommer åt dem är allt frid och fröjd. Det är ju faktiskt inte första gången ett Windows förändras stort i sitt utseende.

En del kritik tar upp program som körs i Modern UI Style, som jag skulle vilja förklara som ett avskalat UI med möjlighet till avancerade lösningar – men med fokus på användarvänlighet och enkelhet. Jag kan inte tänka mig att mera avancerade program såsom t.ex. Adobe Photoshop inom den närmsta framtiden skulle övergå till detta – något jag förmodar även Microsoft förstår och inte tänkt sig att Modern UI Style skall användas till heller, ännu. Vad det däremot ger möjlighet till är applikationer som fungerar på massor av olika enheter samtidigt, din favoritklient för Twitter t.ex. fungerar lika bra i mobilen, som på surfplattan och på PC:n. Detta utan som det blir idag, olika versioner för olika system (ex. Spotify har en app för PC, en för Android, en för iOS osv). Ett mycket bra sätt att få ett mera sammanhållet operativsystem som ger möjlighet till större mångfald av applikationer.

En annan sak jag gillar med Modern UI Style är att man sökt att lägga stor fokus på just framställningen av det grafiska i motsats till tidigare operativsystem. Visserligen innebar Vista på sin tid stora förändringar gentemot t.ex. XP – men jag skulle dra mig för att kalla det supersnyggt för det. Kan trots min skeptiska inställning gentemot Apple säga att av de större OS:en idag tycker jag de har bland de snyggaste. Med Windows 8 tar Microsoft ett stort steg framåt och var det inte för att aktivitetsfältet inte snyggats till skulle jag nog säga att de hamnat relativt lika. Microsoft har dock en del kvar att slipa på för att få den där riktigt snygga och stilrena känslan – ni som kört W8, tänk startskärmen med klockan och lite kort information om signal, batteri, mail osv. DET borde man spinna vidare på ännu mera, riktigt snyggt. Jag antar att man kanske har haft intentioner att göra det också, men att det inte kunnat genomföras fullt ut i och med att skrivbordet med aktivitetsfältet behållits, som tidigare sagt i princip orört sedan Windows 7. För i de ”nya” menyerna finns stora förbättringar rent visuellt – bland annat i nya kontrollpanelen.

En annan sak man ofta läser är hur segt och svårt det blivit att ta sig mellan olika aktiva program och fönster. Jag har verkligen försökt att förstå just hur det kan ha försvårats men lyckas inte. Sanningen är snarare den direkt motsatta då man bland annat nu snabbt genom att sätta muspekaren i det övre vänstra hörnet kan skifta mellan aktiva program – eller som alltid alt+tab. Om någon som upplever detta problem utförligare kan förklara vad i denna navigation som försvårats – lämna gärna en kommentar!

Sen till klassikern ”Startmenyn är borta”. Ja visserligen är den det, men principen är ändå densamma – ska du åt dina program slår du upp Modern UI och startar det bara. Ska du söka efter något, samma som förut där med – windowstangent + skriv det du letar efter.

I mångt och mycket känns hela diskussionen kring Modern UI på samma nivå som när Facebook t.ex. uppdaterar sitt utseende och ”alla” ska sluta använda sidan direkt. Vi vet ju alla att så är inte fallet, utan man vänjer sig och ser tillslut alla nya funktioner och fördelar. Ge detta nya gränssnitt en chans och såga det inte vid fotknölarna utan att ens ha testat det.