2

Klimatmötet – SAAB – Ericsson – Stort inlägg om senaste tidens händelser

Det känns härligt att det äntligen är dags för lite ledighet!

Ja det var ett tag sedan något skedde här på bloggen, sanningen är den att tiden inte finns för att hinna med skolan och livet utanför den. Det har vart ett stressigt halvår där mycket har hänt. Inte bara sett till mitt eget liv men även i världen.

Vi har ett bra exempel bara här i dagarna, klimatmötet – eller varför inte nedläggningen av SAAB. Hade jag vart chefsredaktör på Aftonbladet, DN, SvD eller vilken tidningen det nu än är, hade en stor svart banner med texten ”Fredagen den 18/12 -09, dysterhetens dag”. För jag menar att det var en dag full av olycka om vi ser till det faktum först och främst att klimatmötet blev ett fiasko.

—-
Då detta inlägg kommer vara långt delar jag det i två delar med tydliga rubriker.
—-


DEL 1. Klimatmötet

Här hade ledare från världens alla hörn samlats för att diskutera en och samma sak, vår planet och miljön på den. På agendan stod en sak – att nå fram till ett avtal med alla länderna, eller i alla fall de största om att minska utsläppen och bidragandet till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen. Det var inte en politisk fråga sett ur den synvinkel att ett parti eller en ledare kunde få fler röster, bli populärare eller höja sig i sitt land, det var en fråga om framtiden för alla människor oavsett andra åsikter. Vi lever alla fortfarande på Jorden och måste ta vara på den oavsett om vi röstar vänster eller höger.

Det var kanske som dömt att misslyckas när två länder som USA och Kina tillsammans skulle enas om att bidraga till minskade utsläpp och ett nytt klimatavtal. Kina var tidiga ut med att säga nej till allt som skulle hämma utvecklingen i landet. De är i en enorm expansionsfas, ta bara det exemplet att de bygger lika många kärnkraftverk per år som finns totalt i hela England. Dessutom planderas runt 60 ny stora internationella flygplatser inom den närmsta tiden. Det är siffror som när man kollar på dem kommer att påverka miljön fruktansvärt mycket och att ett land ens kan göra något som detta i det läge vi befinner oss i nu är skrämmande.

Men vad ska vi göra? Kina är den nya stormakten, resurserna finns där till stor del tack vare att vi flyttat så mycket av våra pengar och tillverkning av produkter till Kina och omkringliggande länder att vi förlorar all egenproduktion inom landet, på kort sikt tjänar företagen pengar på att göra detta i t.ex. Sverige. På lång sikt kommer Kina tjäna på det (det som händer nu) och vi kommer alltmer förlora vår egen produktion och våra egna resurser till ett land som inte tänker låta miljön stoppa dess expansion. Jag förstår helt när Blair skakar på huvudet och skrattar i en intervju under klimatmötet när Kinas ledare inte ens dyker upp. Det är en känsla av hopplöshet. Sverige ligger bra till sett till hur mycket vi släpper ut, sen är ju vi sett till Kina, USA, Ryssland eller större länder i Europa bara en prick.

Men låt oss inte bara fokusera på Kina. Vi har även de andra bovarna i dramat – USA. Jag kan säga att för ett år sedan rätt precist så var det hopp som brann över hela världen – Obama skulle komma bli den nye presidenten för USA efter de katastrofala Bush-åren. Här hade vi en president som talade om miljön, folket, vården, Guantanamo osv.

Idag är läget annorlunda, vad gör Obama egentligen? Till att börja med har vi det faktum att 10.000 nya soldater skickas till Afghanistan. Vad i hela? Skulle inte Obama vara den som satte stopp för alla de krig som startades under Bush tid? Istället trappas kriget upp och större styrkor skickas in i landet. Irak – ja vad ska man säga, inte mycket händer där heller. Guantanamo, skrattretande med tanke på att ett nytt superfängelse ska byggas på Amerikansk mark nu istället, det glömde dock Obama ta upp när han kandiderade. Just nu så ligger inte Obama lika högt på skalan i mina ögon som han gjorde bara för ett års tid sedan, vad hände Obama, lät du dig korrumperas du med? Obama har enligt mig nått dit han är idag genom en framstående faktor – han är kanske en av de bästa talare på många många år. Han är fruktansvärt gripande att lyssna på och det är svårt att slita sig, allt från hans röst, till framställande och innehåll av talet brukar ha en bra kvalité. Jag önskade bara att det var lika mycket handling som prat.

Åter till klimatmötet. Obama kom för att avsluta mötet, med sig hade han inget. Inte några nya propositioner för avtalet, inget. Istället skapades ett helt urvattnat avtal som egentligen inte kommer betyda någonting alls. Världens ledare vet att vi står inför ett hot från en fiende som dig, som mig, som vår granne, som vår nätvän på andra sidan jorden. Alla är fiender sett till klimatet och inget händer trots detta? Det är fruktansvärt att så mycket energi har lagts på att komma fram till ingenting. Det må vara så att EU kämpar på rätt bra, men när stormakter som Kina och USA sätter sig på tvären på ett sätt som detta nås man av hopplöshet. Jag kan bara hoppas att Putin och Ryssland visar sig vara de som bättrar sig.

Och ja, valet av att skriva Putin är för att den sittande presidenten nu i Ryssland, inte är mera än hans marionettdocka, Putin styr Ryssland och får för mig gärna göra det en till tid framöver.

Klimatmötet i Köpenhamn 2009

 

Del 2. SAAB

Vidare till den andra stora händelsen Fredagen den 18 December -09. Vid 15 snåret meddelas från USA och General Motors att uppköpet av SAAB till Spyker misslyckats och att SAAB med omedelbar verkan kommer att börja avvecklas. En era inom svensk bilindustri går i graven och ett viktigt företag för såväl arbetsmarknaden som orten Trollhättan kommer nu att lösas upp bit för bit.

Jag måste innan jag spinner vidare på SAAB diskutera kring den sittande regeringens tankar. Såvitt jag förstår det så är det som så att de är lite liberaler sett till att de vill att regeringen inte ska lägga sig i  privatpersoner, företag osv för mycket. Staten ska ha näsan i så lite som möjligt. Detta är även ett argument för att INTE gå in och köpa upp SAAB, de anser att en regering ska inte äga sådana företag även om det ger jobb eller på sikt i alla fall ser till att kunna mjuka ut avvecklingen av företaget. Ha detta i åtanke, de vill INTE styra över individen.

Ser vi till den röda sidan så är de mer för att regeringen visst ska ha en roll i individen, företag osv. Att regeringen är en övermakt och som slutligen ska styra. Nu kan man bara spekulera, men jag kan tänka mig att hade den röda sidan suttit i regerigen nu hade det sett helt annorlunda ut för SAAB. De hade gått in och köpt upp en del, eller beviljat SAAB det lån som behövts.

Nu återgår vi till den högra sidan de som vill att staten inte ska vara allt för nosiga i individens liv. Få se nu, vilka TVÅ stora lagar har under deras tid accepterats och införts. Det stämmer gott folk, FRA-lagen och IPRED-lagen. Bara tanken på allt rent ut sagt jävla skitprat om att hålla sig vid partiets ursprungstankar gör mig förbannad. Här står Maud och framför att regeringen inte kommer att ta del av något som är privatägt och inte rör regeringen. Under samma tid så införs dessa lagar som strängt börjar se över vad individen skickar och gör. Det är skrattretande och går direkt emot deras ideologier, hallå folkpartiet t.ex. vad håller ni på med? Liberaler jo tjena. Detta är ett av de argument som så tydligt talar för att den regering som sitter idag inte håller och kommer att köra Sverige i botten om de får fortsätta ännu en period, rösta rött nästa år.

Jag tänker fortsatt inte föra fram vilket parti jag själv kommer rösta på, faktom är det att jag är tveksam på det ännu. Men jag kommer med säkerhet inte rösta på Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet eller Kristdemokraterna och hoppas att även ni bojkottar dessa partier för er och Sveriges bästa.

Åter till SAAB.

Det är ingen hemlighet att företaget gått med förlust i många år. Även under SAAB-Scanias tid / Investor så var SAAB det företag som släpade efter. Vad vi dock inte helt kan säga med säkerhet är hur mycket det egentligen förlorat under GM:s tid. Betänk att GM är ett stort företag med många delar där pengar kan vandra emellan för att förbättra och försämra olika delar. Vi kan alltså med säkerhet inte säga att SAAB lider av de förluster de egentligen skulle gjort om de t.ex. var fristående. Vad vi dock vet är att en skuldsumma byggts upp från SAAB eller inte som gör att det inte är något attraktivt märke att köpa upp eller försöka rädda längre. Hoppet har legat vid köpare som Königsegg eller Spyker, tyvärr har båda dessa dragit sig ur de hårda förhandlingarna kring märket. Hade GM någonsin några planer på att låta SAAB överleva?

Men vi måste även se till det att SAAB:s försäljning vart väldigt liten senaste åren speciellt. Trots detta så har de legat i framkant med t.ex. mer miljövänliga drivmedel, förbrukning osv. Något som förmodligen kommer till viss del gå till spillo nu när företaget helt läggs ned. För att inte tala om en hel epok av fordonshistoria som nu blir just, historia.

Jag ser det även som något negativt för hela Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. I och med att SAAB försvinner kommer även underleverantörer att bli utan jobb, totalt sett kommer tusen och åter tusentals få ge sig ut att söka nya jobb. Vilket i sin tur kommer leda till förhöjd arbetslöshet, ett lamslaget Trollhättan och betygsinflation på högskolor och universitet runtom i landet. Som att det behövs? Här vill jag åter dra en direkt parallell till den sittande regeringen.

Minns ni för om ett halvår, 4 år sedan när dåvarande oppositionen ”Alliansen” lovade att arbetslösheten skulle minska om de vann. Ser det så ut vänner? Precis som förra gången Moderaterna styrde vårt land är vi i en kris och arbetslösheten är fruktansvärd. Att låta SAAB också försvinna mitt under detta är ett stort misstag.

Jag lider med de som jobbar på SAAB och deras familjer och hoppas att de trots denna ”julklappen” kan få en någorlunda trevlig jul, kanske inträffar ett under och SAAB kan räddas. Men personligen så tror jag att det är lika sannolikt som att Reinfeldt skulle återinföra förmögenhetsskatten under sin tid igen.

Slutet för SAAB

 

Del 3. Ericsson

Ja jag har faktiskt även en tredje del i detta långa inlägg att ta upp. Under samma dag som dessa två kriser meddelade även Tele 2 och Telenor att de kommer välja Huawei som det företag som kommer bygga ut 4g nätet i Sverige. Det här är tredje gången Ericsson får se sig slaget av Huawei. Det är inte bara en prestigeförlust, men även rätt katastrofalt sett till de förluster som Ericsson kan få lov att ställas inför om saker som detta fortsätter. Ericsson är en stor arbetsgivare i Sverige med ett världsberömt rykte, Huawei som nu ska bygga i samma land som Ericsson härstammar från ger inte bra reklam.

Men för Huawei är det självklart en stor vinst, det är en stor referens och jag antar att det var pga detta de satte ett pris som Ericsson omöjligen kunde konkurrera med. Det är en ekonomisk smäll för Sverige två gånger under samma dag.

Bakslag för Ericsson

 

Del 4. Avslut

 

Ja det blev minst sagt ett långt inlägg den här gången, jag hoppas det kompenserar lite för den tid jag inte bloggat. Men det är mycket som händer just nu och vi står inför nya tider, det är lite av ett generationsskifte på gång och jag hoppas att det ska leda till något bättre. Tyvärr så för t.ex. miljön krävs det att något händer nu och inte om 20 år!

Tack för ni tog er tiden att läsa, ha det bra!

Mvh Robert

 

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.