2

Integrationspolitiken – dags för något nytt

Integrationspolitiken är idag något som verkligen är på tapeten inför valet i september. Vi har sett att såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet växt senaste tiden, mycket tack vare den politik angående invandring som förs.

Men jag som vänsterpartist är inte benägen att hålla med om att den politik som vare sig (S) (Mp) eller (V) förespråkar. Därmed inte sagt att jag lierat mig med nationalistiska partier a’la Sverigedemokraterna eller (Np). För det är just de två val som så många verkar tro finns när det handlar om integrationspolitik. Endera är man med (S) eller (Sd).

Jag ser på det hela på ett helt annat sätt och skulle önska att partierna tillsammans i den sittande riksdagen och regeringen kunde komma överrens om något liknande – vi behöver förnya hela systemet för hur mottagandet av flyktingar och asylsökande sköts. En vanlig syn i dagens Sverige är att på vissa ställen möts man knappt av någon från ett annat land, någon med en annan kultur, eller någon med annan religion. Medans man på andra platser i ghettoliknande former ser flera folkslag, religioner och kulturer hoptryckta i områden som närmast kan liknas vid Sovjetkommunisternas smak för miljö. För att förtydliga detta, betonghus efter betonghus, lägenhet efter lägenhet, ett mindre ”grönområde”, klotter, skadegörelse och allmän social missär.

Kanske tycker du att jag överdriver när jag kallar det en social missär – men det är just vad som händer på så många ställen i dessa ghetton av hoptryckta människor. Många kan inte det svenska språket, många vet inte alls om sina rättigheter och skyldigheter i samhället, många flyktingar från krigshärjade områden behöver speciell omvårdnad och stöd för att kunna integreras och bli ett med samhället igen. Dessutom råder ofta en stor arbetslöshet och hög kriminalitet i dessa områden. Men vad gör det när Reinfeldt sitter på Rosenbad och förnöjt tror att han agerar hjälte, detta tillsammans med resten av alliansen, samt ja, de rödgröna. Blåögdheten inför vad som händer efter att ett uppehållstillstånd givits är skrattretande.

Borlänge, staden om man får kalla den det, jag bor och studerar i idag är ett praktexempel på den politik Socialdemokraterna tillsammans nu med Moderaterna fört under så många år. Kommunen accepterar att ta emot flyktingar, asylsökande och andra som vill ta med sin familj hit efter några år. Vad som händer är att de placeras först i Tjärna Ängar, sedan i Jakobsgårdarna för att placeras vidare upp i Bulllermyren. Allt bra med det kanske man tänker, men tyvärr är det inte så. Det enda kommunen lyckats med är att skapa tre ghetton kring Borlänge centrum där kriminaliteten och arbetslösheten går hand i hand med kommunens sjunkande ekonomi till följd av alla socialbidrag som ska betalas ut. Ett praktexempel på den politik som så felaktigt förts och på ett så ålderdomligt och klantigt sätt att man bara kan skratta åt det.

Det de behövde när de kom till Sverige var inte att behöva leva segregerade från resten av samhället med bara sina egna kring sig. Det de behövde var inte heller att sitta arbetslösa och leva på socialbidrag, hopklämda ibland flera familjer i en och samma lägenhet. Nej, det de behövde när de kom till mini-USA, landet av möjligheter var att få ett nytt jobb, kunna bosätta sig ordenligt och få en nystart i livet med chans till att kunna leva ett normalt och gott liv. Inte bo i en förfinad flyktingförläggning betald av svenska staten.

Vi behöver nya sätt att ta in flyktingar och övriga invandrare på, vi måste ha nya system för att direkt sätta dem i skolor för att undervisas om svenska språket, rättigheter, skyldigheter, kultur och samhälle – allt för att kunna förenkla och göra deras liv lättare att leva.

Missta mig inte nu när jag skriver bland annat kultur. Nej jag menar inte kultur i den bemärkelse som så ofta medföljer i de nationalistiska programmen kring vårt land. Utan det jag menar är helt enkelt att så som vi lär om under t.ex. ”Religionskunskap” i skolan om Islam, Buddhism, Hinduism och samhällen kring detta, ska även de lära sig om Kristendomen och samhället kring detta. Jag tror att det är mycket viktigt för att vi ska kunna lära oss en gemensam respekt gentemot varandra och kunna bibehålla den religionsfrihet som finns i Sverige. Deras religion ska inte tas från dem och istället för att låta nationalisterna skrämma folk med ”islamiseringen” låta även dem undervisa oss om världen de kommer från och levandsförutsättningarna där. Allt för att tillsammans växa in till ett nytt samhälle och inte bibehålla och fortsätta utveckla denna segregation som nysvenskar ofta försätts i.

Förändringar måste även ske på det ekonomiska planet. Vi har idag en invandringspolitik som innebär i princip att de kommuner som vill får ta emot flyktingar men är inte tvingade om de inte skrivit avtal om detta. Vilket i sin tur betyder att vissa kommuner får ta många fler flyktingar som packas ihop tillsammans än andra. Om man började dela upp alla som söker sig in i landet och sprider ut dessa på fler kommuner, kommuner som är rika och välmående och inte låter bara ett fåtal dra det tunga lasset. I sin tur så leder även detta till att vissa områden inte drabbas av extrem arbetslöshet, utan de tryck som finns på jobb kan delas upp och fler får en chans att snabbare ta sig in i samhället. Fler får också chansen att snabbare utbilda sig och lära sig det svenska språket, än om en stor grupp ska placeras på ett och samma ställe och öka trycket på just den skolan.

Kommer att skriva mer om detta i framtiden, jag hoppas att några av mina tankar även delas av dig som läsare.

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.