0

Firefox OS

Läser idag på IDG (http://www.idg.se/2.1085/1.458464/nu-kan-du-testa-firefox-os-pa-datorn) om att man kan testa Firefox kommande operativsystem på sin dator nu. På samma sätt som man kan använda sig av en virtuell androidmobil på datorn under utvecklingsprocessen.

Firefox OS är intressant på många sätt, bland annat att det är uppbyggt på HTML5, lightweight och skall teoretiskt sett kunna vara ett mycket bra OS att bygga budgetenheter med.

Nu är inte jag helt opartisk i frågan då jag är en Androidförespråkare, men jag tycker ändå att det osar lite flopp över det hela. Av den information, bilder och filmer som finns kring Firefox OS så ser jag inte mycket mera än en halvdan Android ripoff där man försöker att peka på den starka integreringen mot webben och applikationer där. Förvisso bra, men inget som inte kan göras med Android redan – där valet också finns att inte ha en lika stark webbförankring, då det inte lockar eller passar alla.

Videos har också visat upp ett operativsystem som skall ”utklassa Androids prestanda och flyt”. Uppvisningar har skett på utdaterade enheter och vad som där visats upp skulle förmodligen absolut klått Android… version 2.1.

Man förlitar sig också mycket på just Googles tjänster, bland annat när man pratar om HTML5 och att många av applikationerna för Chrome lätt kan portas över till Firefox OS. Eller att man kör Google Maps, ja det blir lätt en känsla av att man kör ett lågfunktionellt tema till Android tillslut.

Med tanke på att Android redan är gratis och består av öppen källkod, ser jag inte att Mozilla kan konkurrera där heller för att få sitt OS att köras på fler enheter.

Nej, det känns helt enkelt dödsdömt redan. Jag är absolut för konkurrens, speciellt när det idag i princip bara finns två stora läger, Apple och Google. Men när dessa försök består av halvhjärtade kopior – är det lika bra att låta bli och fokusera på innovation istället.

Mvh Robert