0

En Windowsentusiast i Ubuntuland – Del 1

Min första dator körde vare sig Windows eller Linux, utan körde det för sin tid avancerade AmigaOS. Minns fortfarande standardspelen som följde med, majoriteten med fokus på matematik och lärande – men icke desto mindre helt fantastiska tyckte man då.

Första steget till Windows kom i och med Windows 95 och det avancerade GUI och funktioner det erbjöd. Många timmar passerade framför det enorma utbud program som erbjöds, för att inte tala om mängden av grafiskt fantastiska spel, flashfilmer, musik och internet OS:et gav möjlighet till.

Sedan dess har Windows och andra mjukvaror utvecklade av Microsoft länge följt med, inte så konstigt egentligen då de så fullkomligt dominerat marknaden. Det är dock påtagligt när man tänker tillbaka vilken skillnad det idag är mellan det man då ansåg vara fantastiskt, Windows 95. Och det man idag anser vara bra, Windows 8.

Att Linux med Ubuntu i spetsen länge vart ett stort alternativ till Microsofts Windows känner säkert de flesta av er redan till. Jag ska redan här och nu erkänna att det här inte blir mitt första besök i Ubuntuland, eller i Linux överlag. Har bland annat kört Linux Mint en del tidigare, samt tidigare distar av Ubuntu. Men på ett otroligt grundläggande vis, där jag egentligen aldrig gått in mera på djupet. Något som av allt alla Linuxälskare därute påstår, är hela grejjen.

Windows känner jag mig hemma och trygg i, kan på djupet – för att för den delen använda en hel del av Microsofts tekniker vid kodning. Linux däremot och denna förbaskade terminal alla alltid skriver om, har jag endast ett ord jag känner igen: sudo.

Min resa tar sin början på en 15″ laptop med en i3 sandy bridge, GeForce GT630M med 4GB RAM. En enkel modell med andra ord, men som utan problem snurrar Windows 8. Metoden jag använder mig av för att installera Ubuntu med blir denna gång det nya smidiga verktyget för att installera OS:et direkt från Windows: http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer

Installationshanteraren ber mig välja storlek på partitionen med mera, samt språk och GUI. Kör allting på standard, väljer Svenska, samt en 40GB stor partition att köra Ubuntu 12.10 på.

Efter en liten stund är installationen färdig, jag ombeds starta om datorn och bootas sedan direkt in i Ubuntu.

Första intrycket är gott, en viktig del för mig är att jag vill ha ett OS som ser avskalat och snyggt ut – men som också behåller en god funktionalitet. I och med att jag verkligen gillar Windows 8, så uppskattar jag också snabbt hur jag kan växla mellan arbetsytor och liknande i Ubuntu, samt att menyraden, motsvarigheten till startmenyn (om man befinner sig på skrivbordet vill säga) är liten men innehållsrik. Jag kan direkt från den få tillgång till min mail, msn-klient, se kvarvarande batteri, nätverksinställningar, tid och kalender, samt inställningar för inloggning och omstart/avstängning.

Jag märker dock efter första booten att OS:et känns lite halvsegt, lite smålaggigt i jämförelse med Windows 8 och börjar leta efter en förklaring till detta. En ikon notifierar mig om att uppdateringar behöver installeras, en bunt sådana faktiskt, runt 250st! Absolut tycker jag och ger med mitt lösenord tillåtelse till att genomföra uppdateringarna. OS:et segas ned ytterligare och jag antar här att det beror på den mängd uppdateringar som sker, samt ev. bakgrundsprocesser som körs efter installationen.

Det här tar en stund och efter att allting är installerat startar jag om datorn. Efter boot är OS:et mera responsivt och jag bestämmer mig för att köra igång Firefox och testa att allting där fungerar. Webbläsaren är sig lik och jag är snabbt igång, märker dock rätt snabbt att scrollhastigheten är på tok för slö och bestämmer att det skall ordnas.

Likt jag i Windows skulle besöka Kontrollpanelen, letar jag i vänstermenyn på Systeminställningar och sedan in på Mus och Pekplatta för att ställa in scrollhastigheten. Problemet är att en sådan inställning helt saknas, om någon kan upplysa mig om en sådan här grundläggande funktion finns får ni gärna kommentera. Jag hittar inget i alla fall, utan tvingas in i ”about:config” inställningarna istället för Firefox där jag kan ställa in en scrollhastighet som känns bra.

Att gå från ett operativsystem till ett annat och förvänta sig att de ska vara likadana är ju förmodligen ett misstag många gör, likt att gå från ett OS på mobilen man blivit van vid – till ett annat. Givetvis utförs saker på annorlunda sätt och det är väl också hela poängen? Dessutom när man talar om Linux och Ubuntu i detta fall måste man addera till plussidan här att operativsystemet faktiskt är helt gratis till skillnad mot Windows 8. Dock ska också sägas att den kampanj Microsoft fört under lanseringen av Windows 8, där ett ex. kostat runt 200:- gör det extremt prisvärt. Utifrån dessa punkter tänker jag när jag testar mig fram i Ubuntuland.

En sådan enkel sak som att ställa in scrollhastighet som skall gälla för hela systemet dock anser jag bör ska finnas, stör mig lite på detta men går vidare efter ovan nämnda operation.