0

Dragon Age 2 – Recension

Dragon Age 2.

Till en början så är spelet verkligen en omställning mot Dragon Age: Origins, då fokus lagts på en mera filmisk känsla i detta spel. Vilket kan vara såväl positivt som negativt, just till dett spel tycker jag att det fungerar riktigt bra dock. Det är viktigt att komma ihåg att Dragon Age 2 på intet sätt är en uppföljare till Dragon Age: Origins (härefter benämnt som DA:O) utan det är en berättelse som löper samtidigt med berättelsen från DA:O samt åren efter ”The Hero of Ferelden”, fast med fokus på en och samma stad. Kirkwall.

Detta kan tyckas vara något som begränsar spelet enormt, ofta så hör man att Dragon Age 2 (Härefter benämnt som DA2) skulle vara konsolanpassat och att man fokuserat på att skära ned på precis allt för att det ska kunna fungera och flyta smidigt på just en konsol. Men jag tycker verkligen inte att det stämmer. Ja absolut så ser man och märker att det finns saker som helt klart är anpassade efter konsolpubliken, men oftast så är det inget som negativt påverkar spelandet. Bland annat dialoghjulet som känns igen från bland annat Mass Effect, är istället ordentligt smidigt. Varför ska man ha en ny rad för varje sak man vill säga när man lika gärna kan ha det i ett hjul och i det istället för att ha en helt färdig mening utskriven. Istället basera ens svar på olika känslomässiga ställningar. De vanligaste är ett snällare svar, ett skämtsamt svar, samt ett elakt svar – men dessa varvas hela tiden med andra infallsvinklar och allt flyter på väldigt smidigt. Dessutom påverkas dialogerna ofta av vilka av dina kompanjoner du råkar ha med dig för tillfället. Har du Isabella med dig, kan du räkna med att de flesta känner igen henne t.ex. ;-)

Grafiken är även den riktigt bra! För oss som sitter med DX11 kompatibla kort och tillräckligt starka riggar, kan man få ut väldigt snygga miljöer. Dessutom har Bioware släppt en patch, där man kan öka på texturernas kvalité ytterligare. Vilket jag självfallet direkt gjort, resultatet är bland de bättre jag sett i ett RPG i detta stuk. Ska bli intressant att se hur Skyrim i slutet av året står sig mot denna grafikmotor, även om de har olika typer av RPG:s såklart.

Buggar finns det inte mycket av. Genom alla uppdrag och springande hit och dit så stötte jag bara på 2 buggar. En som gjorde att jag fick ladda om spelet en gång, samt en som gjorde att ett sidouppdrag inte kunde slutföras. Men det kommer säkerligen att patchas upp inom kort.

På tal om att springa hit och dit. Man befinner sig alltså i en och samma stad på ett tidsintervall om ca 10 år. Kan låta väldigt instängt och repetitivt, men det är faktiskt väldigt välgjort och allt som oftast så är det istället väldigt roligt att se hur något utvecklats mellan åren. När man t.ex. återvänder till ett ställe man får några år sen i berättelse utförde ett uppdrag vid, för att se vilka resultat det gett. Det enda negativa är att ibland så överanvänds som nästan alltid i RPG-spel, grottornas design för många gånger. Samt att jag tycker att man på tok för många gångar får återvända till ”The Wounded Coast”. Hade också lite ångest inför om man skulle få lov att återvända till ”The Deep Roads” flera gånger under spelets gång. För oss som spelade DA:O så tror jag inte någon kan ha tyckt att delen med Deep Roads var ett dugg rolig. Men lyckligtvis så är det bara en eller två gånger man behöver besöka Deep Roads i DA2 (beroende på val i spelet). Dessa är dessutom rätt korta, samt att man inte behöver springa hela vägen tillbaka och ut efter avklarat uppdrag, då de är tillhörande en större quest och filmsekvens istället tar vid. Bra Bioware!

Men så till det som kanske är det absolut viktigaste i ett bra RPG-spel. Storyn. Jag skulle nog aldrig kunna ta mig genom ett helt RPG om dess story var urusel. Bioware är ju experter på att skriva bra manus, så självfallet var förväntningarna extremt höga inför DA2 då både DA:O, samt spel som Mass Effect och min favorit KOTOR 1 och 2 ligger i deras bagage. Jag kan säga till alla som hört dåligt om spelet att ni kan andas ut. Om någon ger DA2 dåligt betyg så är det för att de förväntar sig en uppföljare till DA:O. Återigen, detta spel är ingen uppföljare, det är ett nytt spel i samma universum i princip.

Storyn är BRA. Så det finns inte mycket mera att säga där egentligen. Det är ett typiskt Bioware spel där storyn är riktigt tight och allt hänger samman på ett snyggt sätt. Valen du gör påverkar karaktären och dess kompanjoner på många olika sätt. Det finns så många, så många, val att man måste ge Bioware en eloge för att föra samman allt så bra. Precis som vanligt då med andra ord! Dessutom är det inte helt fel att man får återse, för oss som spelat DA:O, gamla karaktärer från det spelet. Även dessa dyker upp beroende på vilka val du gör de första minuterna bara i spelet.

Så jag måste säga att jag är riktigt nöjd med Dragon Age 2. Det är inte ett Dragon Age: Origins, men det är ett väldigt kompetent RPG-spel som ger många timmars underhållning. Kör man igenom alla quests och utforskar det mesta så skulle jag säga att man har en speltid på ca 40 timmar. Vilket ändå får anses bra, då Bioware flera gånger påpekat att spelet ska vara så mycket kortare än DA:O. Det är alltså som ett vanligt RPG i detta mera filmiska fack.

Kan inte annat än att rekommendera detta spel, hoppas verkligen att spelserien fortsätter att utvecklas. Samt att Bioware inte kommer att kvävas av EA, som så många andra spelstudios gjort.

Dragon Age 2 - Hawke

Dragon Age 2 - Hawke

Dragon Age 2 - Isabella

Dragon Age 2 - Dragon

Dragon Age 2

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.