0

Den Globala Uppvärmningen

Hela länder under vattenytan. Miljoner människor på flykt utan någonstans att ta vägen. Hundratusentals döda. Den största katastrofen i människans historia står på vår farstu medan vi endera lever i förnekan eller bara sitter och väntar på att personen bredvid ska ta första steget. Det är dags att vi alla tillsammans tar det första steget mot att dämpa koldioxidutsläppen, få USA att skriva på Kyotoavtalet, och tillsammans kämpa för att våra barn och barnbarn ska ha en plats att leva ett gott liv på.

En av anledningarna till att vi eller speciellt de flesta äldre inte ser den globala uppvärmningen som ett problem, snarare som något positivt med några grader varmare här i norden, kan ha mycket att göra med att problemet inte togs upp i media tillräckligt mycket före Berlinmurens fall, och Sovjetunionens fall. Problemet kom först efter dessa stora händelser, och har gjort det svårt att övertyga folket om att det är en katastrof som kommer att bli större än någon annan i människans historia. Även om vi nordbor lever högt upp och inte direkt kommer påverkas av att lågländer översvämmas, kommer vi indirekt göra det när naturtillgångar försvinner, massflykt av människor, vårt land och alla andra kommer hamna i en världsomspännande kris, och detta kan vara sanning inom en relativt snar framtid. Sedan för alla som hade väntat sig ett par grader varmare i norden, finns en lika stor kris för oss som för lågländerna. Golfströmmen. Skulle den vända, skulle snart norra Europa befinna sig i ett klimat lika kalt som Alaska, eller värre.

Men hur och varför ska vi tro på detta, att temperaturen faktisk ökar och att vi är hotade? En del säger ju att det inte ens finns några bevis för att temperaturen ökat under de senaste hundra åren. Men det finns klara bevis för detta och medeltemperaturen har onekligen ökat och våra vintrar blir varmare och varmare. Fråga dina föräldrar eller bättre dina mor eller farföräldrar om hur mycket det brukade snöa förr. Bevisligen snöade det mer förr och vintrarna varade längre. Ännu ett tecken på att den globala uppvärmningen verkligen existerar och vi inte längre kan förneka den.

Om jag nu frånser från faktakällor och utgår ifrån vad jag själv tycker om den globala uppvärmningen så anser jag att vi vanliga privatpersoner måste individuellt börja tänka på våra handlingar. Jag vet själv att man inte alltid kanske tänker sig för när man kastar ut skräp genom bilrutan, när man istället tar bilen den lilla sträckan till jobbet istället för att åka buss eller cykla. Men det är dom små sakerna som gör det i längden. För om du tänker dig själv gånger 9 000 000 miljoner till så blir det en hel del mycket mer skräp som har kastats ut genom bilrutan. Eller avgaser som släppts ut från alla bilarna som togs till jobbet istället för cykeln. VI kan inte bara säga att ett helt land ska kunna ändra sig, för landet är folket och det är folket som måste vakna upp o se att den globala uppvärmningen är verklig, att den är ett hot och att det är dags att agera nu innan det är för sent.

Vackra skogar vi kan komma gå miste om

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.