0

Betygsatte berättelse om sex

Nu bjuder PK-hororna in till kafferep, skulle kunna vara en alternativ rubrik till detta inlägg.

Jag har följt med i debatterna och nyheterna (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sexuppsats-i-skolan-uppror-foralder_5925477.svd) rörande den lärare i Tomelilla som gett sina elever i årskurs 8 i uppgift att skriva en berättelse/”uppsats” om sex. Uppgiften var upplagd som så att eleverna fick välja, endera skrev de om en av 8 valfria texter och sätta sig in i den. Annars hitta på en egen berättelse, alternativt om eleven själv ville göra det skriva om en egen upplevelse/upplevelser. Efter detta skulle läraren betygssätta uppsatsen och det är här bland annat som Aftonbladet, Expressen, ja sätt in vilken skittidning du vill som börjar prata en massa strunt. För det hela uppgiften handlar om är att kunna sätta sig in i känslomässigt samt förstå bara, inte skriva upp berättelse som läraren (som många verkar tro) betygssätter efter hur upphetsad denne blir när den läser uppgiften. Det är ju endast en uppgift inom ett ämne som ingår i skolplanen, är det föräldrar med extrem naivitet påhejade av media som gråter ut eller? Tror de att deras barn inte tidigare kommit i kontakt med, redan säkerligen vet om en hel del, eller för den delen redan haft sex. Fruktansvärt töntigt rent ut sagt. (http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article1377799/Betygsatte-beraumlttelse-om-sex.html#disqus_thread)

Jag vet att jag själv också när jag gick i 7an – 8an skrev en liknande historia. Har det skadat mig för livet, gett mig enorma men och var så pinsamt att jag höll på att gå under? Tyvärr ni naiva föräldrar som tror det. Snarare var det en rätt rolig uppgift och tro det eller ej, *Överraskning överraskning* så var det mesta inget nytt direkt. Utan var snarare att sätt att avdramatisera det hela med, att alla verkligen skulle våga börja prata om det, är det en dålig sak? (Notera också att vår uppgift i sådana fall var ”grövre” än det som det skrivs om nu).

Kanske bör man istället som en på ystadallehanda kommenterar, ta bort ämnet helt ur skolan, då det är för pinsamt. Och istället låta internet lära oss, eller andra utomstående utan pedagogisk utbildning. Att vi istället släpper löst det helt, eller tabubelägger det helt, drar oss bakåt i tiden tillbaka till 1800-talet. Nej verkligen inte.

Läraren kommenterar även själv:

Eleverna är på olika mognadsnivå, men vi kan inte blunda för verkligheten: Många 14-åringar har debuterat sexuellt och ännu fler funderar kring detta. Alla har inte vuxna att ventilera detta med. Här ges en MÖJLIGHET att skriva om personliga upplevelser och tankar. Det fanns dock en alternativ uppgift! Ordet ”inlevelse” nämns överhuvudtaget inte i uppgiften och det fanns absolut inga önskemål om några sexuella detaljer. Det tror jag eleverna har fattat, för sådan finns ytterst sällan med i deras texter.

Men det är väl som vanligt också nuförtiden i debatter o liknande. Folk som skriker hit och dit utan att ens ha läst allt och satt sig in i, hur många har t.ex. ens läst originalartikeln eller det läraren själv gått ut med och berättat där? Det enda som är pinsamt här är hur man egentligen ens kan fortsätta besöka o läsa kvällstidningarnas skitartiklar.

Skola

Mvh Robert

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.