0

Alan Wake

Alan Wake var ett spel jag såg fram emot för några år sedan, tyvärr så valde Remedy att släppa spelet exklusivt för Xbox 360 så vi på PC gick tyvärr miste om det. Dock har man nu två år efter originalreleasen valt att tillslut släppa spelet till just PC – självfallet så var suget för stort för att motstå, trots tentatider. Så nu sitter jag här med spelet och har tagit mig runt en halvtimma in i berättelsen.

Alan Wake är en framgångsrik skräckförfattare som har utefter väldigt verklighetstrogna drömmar skrivit sina böcker – men på senare år drabbats av skrivkramp vilket tär på förhållandet till hans hustru Alice. För att komma ifrån gamla miljöer och ta en semester från allt reser paret till en vad det verkar, en liten idyllisk by vid namn Bright Falls. Dock spårar semestern snart ur då Alice mystiskt försvinner och Alan kastas in i en livs levande version av sina mörka drömmar.

Spelet börjar bra där man direkt hoppar in i en av Wakes skruvade drömmar som legat till grund för hans böcker. Man leds genom ett landskap jagad av skuggan av en liftare man av misstag råkat köra ihjäl tidigare. Grafiken hänger med bra ännu idag och spelet ser riktigt bra ut, speciellt vad gäller ljuseffekter. Ansiktsanimationerna är godkända, men långt ifrån vad vi fått se i spel som LA Noire, jag tycker att man i alla fall bör ha kunnat fixa läppsynkroniseringen fullt ut till PC-versionen. Bilden placeras över Wakes vänstra axel vilket i de flesta fall fungerar väldigt bra och ger en filmisk känsla, likt den i The Witcher – men kontrollerna kan även bli klumpiga i vissa fall, speciellt när man försöker springa rakt framåt och måste vrida kamera till ett perspektiv som inte känns naturligt.

Menyerna är snabba och avskalade läs konsolifierade – inget negativt dock i detta fall utan ger en tumme upp för det då det passar genren. Inställningarna för grafik och ljud följer samma enkla mönster även dem och erbjuder det vi idag ser som grundläggande i ett spel. Med allt på max så ser spelet som tidigare nämnt bra ut, spelet har stått sig bra sedan 2010.

Jag har som sagt bara avverkat ca en halvtimme hittills av spelet men hittills är jag imponerad såväl av berättelsen som känslan och musiken/filmsekvenserna. Bra gjort av Remedy att även om det är några år för sent, tillslut ge oss på PC möjligheten till att spela en av de bästa spelen inom denna genre.

Robert Roos

Robert Roos

Mitt namn är Robert Roos, 22 år gammal från Dalarna numera bosatt i Glasgow, Skottland där jag arbetar och studerar informatik och datavetenskap. Politik och samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och är något jag ofta kommer att beröra här på bloggen. Men jag är också väldigt teknikintresserad och kommer såklart även att ta upp och prata om detta, samt lite allmänt filosofera kring livet och allt däromkring. Är också medlem i SSU och Socialdemokrat. Jag tror på ett jämlikt och rättvist samhälle där alla ges samma chanser i livet och på likadana villkor vad gäller vård, utbildning och det sociala. Allt jag skriver här är dock mina egna åsikter och jag representerar inte nämnda förbund på något sätt.