0

2012 State Of The Union Adress

Tittade i efterhand på State Of The Union Adress idag och tänkte bara reflektera lite kort över det. Överlag tycker jag att Obama som vanligt håller en bra linje och politik (sett till hur man annars står i USA). Många steg i rätt riktning vad gäller skola och jobb bland annat. Dessutom höll han en optimistisk syn på framtiden och att det är dags att göra något nu för att få ordning på Amerika igen.

Utvinnande av naturgas: Ställer mig fortsatt kritisk till detta, Obama hävdar att det kommer leda till många nya jobb samt kan förse hela USA med energi i 100 år framöver. Även om fördelarna är många, är nackdelarna minst lika många – naturen kring dessa utvinningsställen har tagit stor skada. Enorma mängder kemikalier pressas ned i jorden för att skapa sprickor man sedan kan utvinna denna gas ifrån. Dock har man i stor utsträckning helt ignorerat de konsekvenser detta medför, stora utsläpp i grundvattnet bland annat som gjort såväl djur som människor sjuka. Dessutom kan man diskutera hur vackert det är med alla dessa centraler som tar hand om gasen, tusen och åter tusentals borrhål. Vindkraft är i sådana fall att föredra framför naturgasen.

Insourcning istället för outsourcing: Tycker att Obama flertalet gånger riktade en känga mot Kina, bland annat vad gäller att dra tillbaka jobben från länder som Kina – för att sedan få dem tillbaka till amerikansk mark igen. Säger vare sig bu eller bä då det är en fråga som kräver en hel del analysering – men kort så bör det ju ge fler jobb tillbaka till amerikanerna, medan de som redan är fattiga i Kina kommer få svårare tider igen. Men som alltid med kapitalism, så är det ju det den handlar om; den enes bröd den andres död.

High school till 18 eller examen: Bra förslag och inte en dag för tidigt! Givetvis bör det lagstiftas om att man bör stanna i high school fram tills man endera tagit sin examen, eller tills man är 18, myndig och själv får avgöra då om man vill stanna eller inte. Viktigt i en värld där kraven på kunskap hela tiden ökar och där jobben för icke-utbildade sjunker hela tiden. Ett steg i rätt riktning vad gäller hela USA:s politik också.

Piratkopiering: Obama tar också upp att hårdare tag ska tas mot all form av piratkopiering, även om fokus verkar ligga främst på fysiska produkter från t.ex. den asiatiska marknaden (en till känga mot Kina). Så kan man räkna med att det även gäller det som sprids på Internet. Med SOPA och PIPA uppskjutet så länge kan vi hoppas på att nästa våg av attacker mot frihet på nätet blir mindre radikal i alla fall.

Större resurser till forskning: Obama pratade om att man inte bör dra ned på resurserna för forskning utan istället minst behålla de nivåer som finns idag och helst utöka dem. Givetvis bra och behöver nog inte utveckla det mera än så.

Större fokus på ren energi: Inte så mycket att säga om detta heller egentligen, är väldigt bra att man inser att större resurser måste läggas på renare källor till energi, jag hoppas dock att det inte blir i form av (som tidigare nämnt) naturgas. Utan att man fokuserar på t.ex. solenergi och vindkraft. Även armén ska börja använda sig av naturvänligare bränslen, jaja bra att något händer på den fronten också men ännu bättre vore det med en (ytterligare) nedrustning istället.

Utbyggnad av infrastrukturen: Ett väldigt bra förslag från Obama var att av det som nu sparas genom att man dragit tillbaka sina trupper från Irak och påbörjat det från Afghanistan, lägger 50% på utbyggnad av infrastrukturen (vägar, broar, bredband osv.) och 50% på återbetalning av statsskulden. Jag tror att det kan vara helt avgörande för hur framtiden i USA kommer att se ut, det är otroligt viktigt att de får en vändning i sin ekonomi, att påbörja återbetalningen av sin skuld stärker inte bara förtroendet för dollarn igen utan ger även staten en chans till större stabilitet igen. Att dessutom reparera det som behövs i form av vägar och broar, samt bygga ut nytt är också högst relevant för att hänga med i utvecklingen och se till att alla t.ex. kan ta del av en fast, snabb uppkoppling.

Mjölk klassificerades som olja: En av talets skämt handlade om att man tidigare klassificerat det som att när man spillt ut möjlk spillt ut olja. Självfallet en väldigt konstig regel som med Obama nu försvunnit. Skämtet handlade om att det inte var undra på att man då kunde säga att man kunde gråta över spilld mjölk.

Skatt: En het potatis i debatten idag i USA är den runt skatterna, självfallet anser jag att Obama även här håller en väldigt bra linje. För att hålla det kort kan man säga att den linje han håller går ut på att de rikare i samhället ska få börja bidraga med mera genom skatt än vad de fattigare i samhället ska behöva göra. Logiskt, korrekt och ännu ett steg i rätt vänster-riktning!

Iran: Även frågan om Iran dök upp under talet och Obama framhöll där att man kommer att fortsätta med sina sanktioner mot landet och att man aldrig kommer tillåta dem att bygga kärnvapen. Men givetvis att man helst ser ett fredligt slut på det hela genom diplomati. Vi får väl se hur detta utvecklar sig under året, personligen tror jag inte att frågan någonsin kommer att lösas med fredliga metoder så länge Mahmoud Ahmadinejad sitter kvar som ledare för landet.